DEVA Parti'li Avşar: Bu çocuklar neden okulda değil?

Çocuklarda çalışma yaşının 4-8 yaş grubuna kadar indiğini belirten DEVA Parti'li Cem Avşar, çocuk işçi konusunu Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, yazılı soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e okulda olması gerekirken tarlada, kaportacıda, inşaatta olan çocuk işçileri sordu. Avşar, ilgili kanunların emredici hükümleri ortadayken neden çocuklarda çalışma yaşının 4-8 yaş grubuna kadar indiğini ve İSİG raporunda belirtilen çocuk işçi ölümlerini açıklamalarını istedi.

Avşar, ilgili kanunda geçen maddeleri şu şekilde sıraladı:

”222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu; Madde 1 – İlköğretim, kadın erkek bütün Türklerin milli gayelere uygun olarak bedeni, zihni ve ahlaki gelişmelerine ve yetişmelerine hizmet eden temel eğitim ve öğretimdir.

Madde 2 – İlköğretim, ilköğrenim kurumlarında verilir; öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır.

Madde 3 – (Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar.

Madde 4 – Türk vatandaşı kız ve erkek çocuklar ilköğrenimlerini resmi veya özel Türk ilköğretim okullarında yapmakla mükelleftir.”

Avşar, “Kanunun ilgili maddelerinde anlaşıldığı üzere her çocuğun ‘milli gayelere uygun’, ‘mecburi’, ‘6-14 yaş grubunu kapsayan’, ‘özel veya resmi okullarda’ eğitim ve öğretim alması gerekliliği açık ve net bir şekilde belirtilmiştir.

Bu kanun hükümleri ve ilgili yönetmelikler gereği, eğitimde çağın gereklerine uygun koşulları oluşturması, fırsat eşitliğini sağlaması ve eğitimin ulaşılabilirliği ve erişilebilirliği Milli Eğitim Bakanlığı'nın varoluş sebeplerinin en önemlisidir” diye konuştu.

'HER YIL EN AZ 60-70 ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI  KAYBEDİYOR'

İSİG’in hazırladığı raporu değerlendiren Avşar, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı 2013-2024 Yılları Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporuna göre her yıl en az 60-70 çocuk işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini ve son 11 yıl içinde en az 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiğini; sektörel dağılıma göre ise çocuk işçi ölümlerinin %55’ini tarım, %20’sini sanayi, %14’ünü hizmetler ve %11’ini inşaat olduğu ifade edilmektedir” ifadesini kullandı.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ 4-8 YAŞ ARALIĞINA KADAR İNDİ'

Avşar, raporda Türkiye’de çocuk işçiliğinin 4 ila 8 yaş aralığında başladığını ve bu yaş aralığında toplayıcılık, çobanlık ve mevsimlik tarım işçiliği yapan, sokakta mendil ve su satan, cam silen çok sayıda çocuk olduğunun belirtildiğini aktardı.

10-12 yaşlarda tekstil ve metalde çalışan; 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları yüz binlere ulaşan çocuklar olduğunu belirtti. Avşar, 15-17 yaş grubunda ise tarım başta olmak üzere konaklama, ticaret, inşaat, metal, tekstil ve gıda gibi iş kollarında çalışan milyonu aşkın çocuk işçi bulunduğu dile getirerek, Türkiye’nin 77 şehrinde bu durumun görüldüğünü söyledi.

'ÇOCUKLARIN OKULA DEVAM ETMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?'

İlgili kanun hükümlerini hatırlatan Avşar, Bakan Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

“222 s. İlköğretim ve Eğitim Kanunun söz konusu hükümleri ve ilgili yönetmelikler gereği okulda olması gereken ancak okula devam etmeyen/edemeyen kaç çocuk bulunmaktadır? Bu çocukların okula devam etmesini sağlamak üzere bir çalışmanız var mıdır?

İSİG raporunda belirtilen çocuk işçi ölüm sayısı gerçeği yansıtmakta mıdır? Bakanlığınız tarafından konuyla ilgili tespit edilen başka bir veri mevcut mudur? Bu hususta ilgili birimlerin iş birliğinde bir tedbir almayı planlamakta mısınız?

Raporda 4-8 yaş gurubunda çok sayıda çocuğun çobanlık, tarım işçiliği, sokakta mendil satma, cam silme vb. işte çalıştırıldığına dair bilgilere yer verilmiştir. Bu hususta Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş bir sayı var mıdır? İlgili birimlerin iş birliğinde bir tedbir kararınız bulunmakta mıdır?"