DEVA Parti'li Esen: Yurt sorunları yeniden yaşanmamalı, erken önlem şart

DEVA Partili İstanbul Milletvekili Elif Esen, YKS sonuçlarının açıklanmasıyla yaklaşan KYK Burs ve Yurt sorunlarına dikkat çekerek erken önlem alınmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Yüksek Öğretim Kurumu Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla gençlere ve ailelere erken bir uyarıda bulunmak istediklerini belirtti. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurt ve burslarıyla ilgili çözüm talep ve önerilerini aktaran Esen, hükümetin KYK konusunda gereken sorumluluğu hızla almasını istedi. Esen ayrıca, 'FETÖ' yurtları örneğini de hatırlatarak “KYK güçlendirilmeli, yeniden tarikat yapılanmalarının yurtlara erişimine fırsat verilememeli” dedi.

Vakıf üniversitelerindeki eğitim ücretlerinin de ödenemeyecek boyutlara ulaştığını belirten Esen, hem yeni kazanan hem de halihazırda okuyan öğrencilerin bu yükün altından kalkmasının imkansız olacağını söyledi. Esen, ailelerin ve öğrencilerin önemli kararlar arefesinde olduğunu ve özellikle İstanbul gibi pahalı kentlerde durumun daha da zorlaştığını vurguladı.

Elif Esen, devlet ve vakıf üniversitelerinde birçok gencin hem okuyup hem çalışmak zorunda kaldığını belirterek, ailelerin bugünün yaşam şartlarıyla bu yükü nasıl taşıyacaklarını düşündüklerini ifade etti ve “Aileler, mevcut birikimlerini evlatlarına harcamakta ya da krediler çekmek zorunda kalmaktadır. Yanlış yönetimlerin sonucu olarak, ailelerin ve gençlerin gelecek hayatlarını olumsuz etkileyebilecek girdaplar dönmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü'nde kalan bir öğrenci, geçen yıl 1500TL olan ücretlerin bu yıl 6000 TL'ye çıktığını belirterek, yüzde 300 zam ile sizler öğrencilerden ne istiyorsunuz?” diye sordu.

'GENÇLER, 2000 TL KYK BURSU OKUMAYA ÇALIŞIYOR'

“Son birkaç yıldır geçinmekte zorlanan aileler, gençlere bulundukları şehirdeki üniversiteleri tercih etmelerini öneriyor. Bu durum sadece dar gelirli aileler için değil, birçok aile için de geçerli. Gençler, 2000 TL KYK bursu alarak başka şehirlerde okumaya ve yaşamaya çalışıyor. Ancak KYK yurtlarının depozitoları ve aylık ödemelerinin %100 zamlanması, öğrencilere büyük zorluklar yaşatıyor. KYK yurdunda yer bulamayan öğrenciler, kiralık evler ve ek giderlerle karşı karşıya kalıyorlar.”

Esen, geçen yıl Aydın'ın Efeler ilçesindeki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda yaşanan asansör kazasında bir öğrencinin hayatını kaybetmesini hatırlatarak ailelerin ve gençlerin endişelerine dikkat çekti, KYK yurtlarında kalan öğrencilerin, ayrıca hijyen sorunları ve eksik hizmetler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşamaya devam ettiğini söyledi.

'TARİKATLARA FIRSAT TANINMAMALI' 

Esen, KYK yurtlarında 2024-2025 dönemi başlamadan çözülmesini bekledikleri sorunları şöyle sıraladı:

"Her şeyden evvel tüm yurtlar hızla eşit standartlara kavuşturulmalıdır.

Temiz, güvenli ve ailesinde uzak olan gence adı üstünde sıcak bir yuva, yurt olmalıdır.

Başvuru şartları dijital platformda ve şeffaf olarak işletilmeli, torpile boğulmuş sistem içinde adaletsizlikler yaşanmasının önüne geçilmelidir.

Unutulmamalı ki barınma, beslenme, güvende hissetme ihtiyacı gibi en temel, en insani ihtiyaçların karşılanamaması söz konusu yaşlarda çok daha fazla kırılganlık içeriyor. Çocuklarımızın yurtlarda yaşayacakları sorunlar onların duygusal olarak yıpranmalarına, yalnızlaşmalarına, çaresizlik hissetmelerine neden olabiliyor. Sonuçta gencin geleceğini etkileyecek özgüven kaybı, endişe hatta derin depresyonlara ve belki de kayıplara sebep olabiliyor. Bu durumun hassasiyetle ele alınması ve KYK’nın temel ihtiyaçlar yanı sıra psikolojik destek ve takip ile koruyucu önleyici destekler dikkatle ele alınmalıdır.

İstanbul başta olmak üzere bazı belediyelerin yurt sorunu çözümünde çok kuvvetli girişimleri oldu, bu durum umut vermekle birlikte aslında standartlaşma gerektiren bir konunun göz ardı edilmesine de neden olabilir. Ülkenin her ilinde belediyeler aynı imkanlara sahip olamadıkları için gerekli yurt hizmetleri sağlamadığında küçük şehirlerde bile fahiş kiraların, pahalı yurtların, yurtlarda eksik hizmetlerin yol açtığı sorunların nelere mal olduğunu gördük. Daha önce FETÖ terör örgütünün üniversite yurtları sayesinde ülkenin her köşesinde yayılması buna en büyük ve korkunç örnektir. Özellikle bu tür tarikat yapılanmalarına bu tür fırsatlar tanınmamalıdır. 

Esen gençlerimiz bizim için çok kıymetli ve biz KYK’larla ilgili  gereken en titiz adımların atılması konusunda ısrarcıyız, gençlerin yanındayız."