DEVA Partili Karal: 4 yıldır kayısı alım fiyatı neden açıklanmıyor?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal, verdiği soru önergesinde “TMO’nun 2020’de ilk ve son kez açıkladığı kayısı taban alım fiyatı 4 yıldır neden açıklanmamaktadır?” diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Hasan Karal, Türkiye’nin en stratejik tarım ürünlerinden biri olan kayısı ile ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ilk ve son olarak 2020 yılında kayısı alım taban fiyatı açıkladığını anımsattı. 4 yıldır fiyat açıklamadığına dikkat çeken Karal, TMO’nun Malatya’da 30 bin ton kapasiteli lisanslı deposu bulunmasına rağmen kayısı alımı yapmadığını vurgulayarak, “Kayısı fiyatlarında istikrarsızlığa ve düşüşe sebep olan bu durum, tarımsal girdilerle ve maliyetlerle başa çıkamayan üreticilerin mağduriyetine yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.

'DEPREMZEDE KAYISI ÜRETİCİLERİNİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMANIZ VAR MI?'

Karal, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

“1) TMO’nun 2020’de ilk ve son kez açıkladığı kayısı taban alım fiyatının 4 yıldır açıklanmamasının nedenleri nelerdir? 2) Bundan sonraki yıllarda kayısı taban alım fiyatı açıklanması düşünülmekte midir? 3) Kayısı fiyatlarında üreticileri mağdur eden aşağı yönlü fiyat dalgalanmalarına karşı çiftçileri üretime teşvik edecek, üretimin sürekliliğini sağlayacak ve mağduriyetlerini giderecek herhangi bir çalışmanız var mıdır? 4) Deprem dolayısıyla yapı stoğu zarar gören, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak olumsuz etkilenen kentte, geçimini kayısı üretiminden sağlayan yüzbinlerce vatandaşın taban alım fiyatı açıklanmaması dolayısıyla yaşadığı mağduriyetin giderilmesi düşünülmekte midir? 5) Geçen yıla oranla girdi maliyetlerinin iki katına çıkmasına, kayısı fiyatlarının ise yüzde 50 oranında düşmesine karşın depremzede üreticilerini korumaya ve desteklemeye yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır? 6) Tek geçim kaynağı kayısı olan Malatyalı depremzede üreticilere verilen yıllık tarımsal destek miktarı ne kadardır?”