DEVA Parti'li Kısacık: Çiftçi plansız tarım politikalarının ceremesini çekiyor
DEVA Parti'li Sadullah Kısacık, "Çiftçimiz sadece narenciyede değil, iktidarın bütün üretimi kapsayan plansız ve programsız tarım politikalarının ceremesini çekiyor" diye konuştu.
DUVAR - DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, İmamoğlu ve Kozan ilçelerine ziyaretlerde bulundu. Kısacık, Kozan’da narenciye üreticilerinin de sorunlarını dinledi.
Kozan’da esnafla bir araya gelen Kısacık, “Gittiğimiz her yerde aynı şikayetlerle karşılaşıyoruz: ‘Satış yapamıyoruz, hayat pahalı geçinemiyoruz, maliyetler yüksek baş edemiyoruz.’ İktidarın acilen esnafımızı, emeklimizi, vatandaşlarımızı bu kötü durumdan kurtarması için ciddi, somut ve gerçekçi adımlar atması gerekiyor” diye konuştu.
Kısacık, Adana Caddesi’ne geçerek narenciye üreticileriyle bir araya geldi. Üreticiler, Kısacık’a “Boş bırakmayın toprağınızı işleyin, üretin diyorlar. Ama üretimdeki mazot, gübre, tohum, ilaç, fidan, sulama, işçi maliyetlerini konuşan yok. Bir yıl emek veriyoruz, 2,5 TL’ye üretiyoruz narenciyeyi. Bahçede toplama, nakliye derken markette 20 TL’ye tezgahta yer alıyor. İşçi maliyetlerinden dalda kaldığı için ağaca zarar veren ürünü bile toplatamıyoruz. Yazık oluyor Kozan’a, çünkü Kozan’ın varı yoğu narenciye! Sanayi yok, liman yok, maden yok, turizm yok, hiçbir şey yok! Sesimizi daha çok duyurun, TBMM’de sorunlarımızı dile getirin, bize yardım edin!” sözleriyle sorunlarını dile getirdiler.
Narenciye üreticilerinin sorularına yanıt veren Kısacık; plansız, programsız, ön görüsüz ve alt yapısız tarımın sonuçlarının üreticiyi de tüketiciyi de zor durumda, sahipsiz ve çaresiz bıraktığını belirterek, tarımda acil reforma gidilmesi ve çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Kısacık, şunları söyledi:
“Çiftçimiz sadece narenciyede değil, iktidarın bütün üretimi kapsayan plansız ve programsız tarım politikalarının ceremesini çekiyor. Tarımsal ön izleme yok. Gıdadan sanayiye kadar çok farklı alanda değerlendirilen narenciyenin iç pazar ihtiyacı ve ihracat dışında değerlendirildiği bir alan yok, varsa da sınırlı sayıda bir alan var. Gerek Kozan’da gerek yakınlarda narenciyeyi değerlendirecek bir sanayi alt yapısı mevcut değil. Olmadığı için de çiftçimiz ürününü dalından satmaya çalışıyor ama alım yok. Bugün Kozan’ın 450 bin ton gibi önemli bir üretimi var ama bu emek ve üretim dalında çürüyor. Bu sene pek çok tarım ürününden çiftçimiz zarar etti ve destekleme ödemeleri seçimlerden sonra gelen ve üretimi etkileyen maliyetleri kurtarmaktan çok geride kaldı. Çiftçinin durumu ortada. Devlet desteğine ihtiyacı var."