DEVA Partili Şahin: 4 yıl içerisinde avukat sayısı 300 bin olacak
Avukatların sorunlarına değinen DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin, "89 Hukuk Fakültesi’nde yaklaşık 100 bin öğrenci bulunuyor. 4 yıl içerisinde avukat sayısı 300 bin olacağı öngörülüyor" dedi.
DUVAR - DEVA Partisi Ankara Milletvekili ve Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, avukatların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, "Bir hukukçu meslektaşınız olarak hem şahsım hem de DEVA Partisi olarak avukatlarımızın sorunlarına vakıfız" diye konuştu.
Avukatların yaşadığı problemlere değinen DEVA Partili Şahin, şunları söyledi:
“Tüm zorluklara rağmen mesleklerini hakkıyla icra etmeye çalışan avukatlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün, savunma görevini yerine getirirken bağımsız ve tarafsız bir konumda olan avukatlar, pek çok sorun ile karşı karşıyadır. Ülkemizin yıllardır içinde olduğu ve çözülemeyen hukuk devleti ve demokrasi krizi avukatları da olumsuz etkilemektedir. Yargının kurucu unsuru olan avukatların, yargı bağımsızlığının iflas etmesi nedeniyle yaşadıkları sorunların yanında; uzun yargılama süreleri, müdafilerin kolluk birimlerince adeta düşman olarak görülmeleri, haciz mahallerinde avukatların şiddete maruz kalmaları, duruşma tutanağına avukatların etki edememeleri gibi temel sorunlar sebebiyle tüm avukatlarımız mağdur ve muzdariptir."
'89 HUKUK FAKÜLTESİ’NDE YAKLAŞIK 100 BİN ÖĞRENCİ OKUYOR'
Son 10 yılda hemen hemen her kentte bir hukuk fakültesinin açıldığını ve toplam 89 hukuk fakültesine ulaşıldığını belirten Şahin, “Artan fakülte sayıları ve öğrenci kontenjanı göz önünde bulundurulduğunda öğretim üyesi sayısıda yetersiz kalmaktadır. Türkiye’de şu anda yaklaşık 200 bin avukat ve yine yaklaşık 30 bin stajyer avukat bulunuyor. 89 Hukuk Fakültesi’nde toplamda yaklaşık 100 bin öğrenci bulunuyor. 4 yıl içerisinde avukat sayısı 300 bin olacağı öngörülmektedir. Artan kontenjanlar ve fakültesi sayısı mesleki nitelik kadar kariyer endişesini de beraberinde getirmektedir” diye konuştu.
Stajyer avukatlar hakkında da konuşan Şahin, “Avukatlık stajının kağıt üstünde bir süreç olmaktan çıkarılıp uygun koşullar altında, maddi bir güvenceyle teorik ve pratik bir eğitimle beraber gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Avukatlarımız meslek onuruna bağdaşır bir hayat yaşayamamaktadır.” dedi.
Avukatların en büyük sorunlarından birinin ekonomik sorunlar olduğunu dile getiren Şahin, “Avukatlar, mesleğin onuru ile bağdaşır bir hayat yaşayamamaktadır. Özellikle genç avukatlarımız adalette, ekonomide ve eğitimde yaşanan sorunlarının altında ezilmektedir. Avukat sayısındaki hızlı artış nedeniyle mevcut avukatların yaklaşık yüzde 46’sı 0-5 yıl kıdeme sahiptir. Serbest çalışan meslektaşlarımız müvekkil edinmekte zorlanmaktadır.
Kariyerlerinin ilk 5 senesindeki avukatlara mesleki entegrasyonlarını sağlayabilmeleri adına adli yardım ve CMK hizmetleri karşılığı ödenecek ücretlerin ciddi oranda arttırılması, bağlı çalışan avukatların da tavsiye edilen ücretlerden düşük tutarlara çalışmasının önüne geçilmelidir.
Avukatların CMK, adli yardım hizmetleri karşılığında tanzim ettiği makbuzların ödemesi düzensiz bir şekilde yapılmaktadır. Bu hizmetlerin karşılığının ödenmesi için bir süre belirlenmelidir.Beraat eden sanık lehine hükmedilen vekâlet ücretlerinin ödemelerinin düzenli ve belirli bir süre içerisinde yapılması sağlanmalıdır” diye konuştu.
‘AVUKATLIK HİZMETLERİNDE ALINAN KDV ORANI YÜZDE 8’E DÜŞÜRÜLMELİ’
Şahin, “Adli yardım ve CMK kapsamında verilen tüm avukatlık hizmetlerinde kamusal yön dikkate alınarak KDV kaldırılmalı yahut da yüzde 1 olarak belirlenmelidir. Ayrıca Avukatlık Asgari Ücret Tarifelerinin, yüksek enflasyon karşısında erimemesi için yıl içerisinde enflasyondaki yükselmeye karşılık yeni tedbirler alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Avukatlara karşı yapılan şiddet eylemlerine değinen Şahin, “Şiddet olaylarına karşı ivedi şekilde önlemler alınmalıdır. Yargının sac ayağından birisi olan avukatlarımız iktidar tarafından yalnız bırakılmamalıdır. Bu sorunların yanında, avukatların kişisel verilerle ilgili olarak yaşadığı sıkıntılar, kamu avukatlarının özlük, statü ve çalışma koşulları, avukatların emeklilik sorunları gibi belli başlı sorunların halen daha çözüme kavuşturulmadığı da aşikardır. İktidar paket paket yargı reformu yapmasına rağmen tüm bu derinleşen sorunlara çözüm üretmemektedir.” şeklinde konuştu.
‘22 YILDA 9 KEZ YARGI REFORMU HAZIRLANIYORSA YARGI SİSTEMİ SORUNLUDUR’
“TBMM’ye önümüzdeki günlerde yeni bir yargı paketinin geleceğinden bahsediliyor” diyen Şahin, “Bir ülkede 22 yılda 9 kez yargı reformu hazırlanır ise o ülkenin yargı sistemi sorunludur. Hukuka dair, yargıya dair, adalet tesis etmeye dair bir niyet varsa öncelikle iktidarın bu sorunu kabullenmesi gerekir. Bu pakette avukatların sorunlarına yer verilmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.