DEVA Partisi'nden kanun teklifi: Bisikletten alınan KDV yüzde 1’e düşürülsün
DEVA Partisi Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Meclis'e bisikletten alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini öngören kanun teklifini sundu.
DUVAR - DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Doğa ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sundu. Rızvanoğlu’nun teklifi bisikletten alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini öngörüyor.
Rızvanoğlu, teklifin gerekçesini şöyle açıkladı: “Bisiklet, modern toplumun karmaşık dengelerine cevap veren ve çeşitli avantajlar sunan çok yönlü bir araçtır. Bu avantajlar, çevresel, sağlık ve sosyal boyutlarda çeşitli katkılar sağlamaktadır. Özellikle, metropollerde nüfus yoğunluğu artarken ve milyonlarca aracın yollarda yer almasıyla birlikte, mikromobilite, karbon emisyonuna karşı en çevreci çözüm olarak öne çıkmaktadır. Bu sebeple, çevre dostu bir ulaşım aracı olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, şehirlerimizin sürdürülebilirliğini artırmak adına son derece önemlidir. Bisiklet kullanımının yol açtığı karbon ayak izinin düşük olması, hava kirliliğiyle mücadelede ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir çözümdür” dedi.
'ATMOSFERDEKİ ZARARLI EMİSYONLAR AZALACAK'
Bisikletin şehir yaşamını iyileştireceğini savunan Rızvanoğlu, “Aynı zamanda, bisikletin sıkça tercih edilmesi, atmosferdeki zararlı emisyonları azaltarak temiz bir çevre oluşturmakta ve şehir yaşamını iyileştirmektedir. Trafik açısından bakıldığında, bisikletin yaygınlaşmasıyla birlikte şehir içi trafiği azaltmak ve ulaşım maliyetlerini düşürmek de mümkün olacaktır. Bu sayede, mikromobiliteye verilen destekle birlikte, şehirlerimiz daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacaktır. Sağlık açısından ise, bisiklet kullanımı fiziksel aktiviteyi teşvik etmekte ve aktif bir yaşam tarzını desteklemektedir. Düzenli bisiklet sürmek, obezite, kalp hastalıkları ve birçok kronik rahatsızlığın riskini azaltmaktadır. Bunun yanı sıra, bisiklet kullanımını destekleyen bir politika benimsemek, sosyal bağları güçlendirmektedir. Toplum içinde düzenlenen bisiklet etkinlikleri ve geziler, insanlar arasındaki etkileşimi artırarak doğayla ve çevreleriyle daha yakın bir ilişki kurmayı teşvik etmektedir” dedi.
Rızvanoğlu gerekçesini, “Bununla birlikte, bisiklet alımlarında uygulanan yüzde 18 ila yüzde 20 KDV oranı, bireylerin bu sürdürülebilir ulaşım aracını tercih etmelerini zorlaştıran bir faktördür. Vergisel kolaylıkların sağlanması, bisiklet kullanımını teşvik ederek vatandaşlar üzerindeki ekonomik yükü azaltacaktır. Bu kanun teklifi ile, bisiklet üzerindeki KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi, sadece ekonomik bir teşvik olmanın ötesinde, çevre dostu, sağlıklı ve sosyal bir yaşam tarzını desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu adım, toplumumuzun genel refahını artırırken, şehirlerimizi daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kılacak önemli bir değişime katkı sunacaktır” sözleriyle sonlandırdı.