'Devlet Mahallesi' muhtarsız kalacak
Türkiye’nin ilk toplu konut alanı olan 'Devlet Mahallesi' olarak da bilinen Saraçoğlu Mahallesi’nin tek seçmeni var. Bu nedenle 31 Mart Yerel Seçiminde sandık kurulmayacak mahalle, seçim sonrası muhtarsız kalacak.
ANKARA - Türkiye’nin ilk toplu konut alanı olan, 'Devlet Mahallesi' ya da 'Saraçoğlu Mahallesi' olarak da bilinen Namık Kemal Mahallesi, 31 Mart Yerel Seçiminden sonra muhtarsız kalacak. Mahallede muhtarlık seçimi yapılması için en az 9 seçmenin bulunması gerekiyor ancak tek seçmen var, o da Namık Kemal Ortaokulu’nun temizlik görevlisi. Durumuyla ilgili espri yapan temizlik görevlisi, “Okulda iki temizlik görevlisiydik. Ben 2 yıldır buradayım. Diğer arkadaşımın kaydı 28 yıldır buradaydı, kendisi kaydını taşımış. Taşımadan önce söyleseydi görevimden istifa eder, aday olurdum” dedi.
SEÇMEN KAYDININ TAŞINDIĞINDAN MUHTARIN HABERİ OLMADI
Birinci Derece Kentsel Sit Alanı olan ve 120 bin metrekarelik alanı kapsayan Saraçoğlu Mahallesinde, 435 lojmanın yanı sıra 250 tescilli anıt ağaç, okul, kütüphane, dükkânlar ve açık alanlar var. Yenileneceği ifade edilen mahalle, 2015 yılında tamamen boşaltıldı ve 3 yıldır atıl halde.
Namık Kemal Mahallesi Muhtarı Reyhan Altıntaş, daha önce 4 bine yakın seçmeni olduğunu belirterek, “Ben lojmanda oturuyordum ancak muhtarlığımda ikinci dönem bitmeden mahalle boşaltıldı. Maltepe Mahallesi’ne taşınmama karşın seçmen kaydım Namık Kemal Mahallesi’ndeydi. Haberim olmadan seçmen kaydımı silmişler” diye konuştu.
‘DEVLETİN KORUMASI GEREKEN YERİ, DEVLETTEN KORUYORUZ’
Mahalle sakinlerinin oluşturduğu Namık Kemal Mahallesi Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Gül Ertürk mahallenin tarihi ve kültürel değerine dikkat çekerek, “Burası devlet eliyle talan edilen bir yer. Burayı koruması gereken devletti ancak vatandaş olarak biz devletten korumaya çalışıyoruz. Zaten biz mahallede seçim yapılamamasını kabullenmiyoruz, bunu bir yana bırakıyoruz. Bizim bütün çabamız mahallenin olduğu gibi kalması, orijinal haliyle restore edilmesi” dedi.
Ankara’nın en değerli noktalarından birinde, Kızılay’da yer alan mahalle Bakanlar Kurulu'nun 17 Ağustos 2017 tarihli kararıyla Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na devredilmişti. Mahalleyle ilgili hazırlanan 'Saraçoğlu Projesi'ne ilişkin 13 Aralık 2018’de 'Arsa Karşılığı Gelir Paylaşımı' yoluyla yapılmak istenen ihale iptal edildi. Söz konusu projede mahallenin altına otopark yapılması da var. “Otopark yapılırsa tarihi ağaçlar yok olacak” uyarısında bulunan Dernek Başkanı Ertürk, artık hiçbir yöneticinin vaatlerine güvenmediklerini belirterek, “Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıktığını söylüyor ama bize inandırıcı gelmiyor. Burası Cumhuriyet değeri ve burayla ilgilenmedi” ifadelerini kullandı.
Mahallenin atıl hale geldiğini vurgulayan Ertürk, “Mahallenin doğası, ağaçları direniyor ve yaşayan bir mahalle var. 2012 yılından bu yana buraya bir şey yapılmadı. Binalardaki değerli şeyleri hırsızlar çaldı, mahallede kaç defa hırsız kovaladım. Binaların harabe hale gelmesi bekleniyor. Sonra ne denecek? ‘Bakın harabe haldeydi, biz yıktık’. Burada insanlar yaşasaydı, bu hale gelir miydi?” diye sordu.
MUHTARLIK BİNASI KOMŞU MUHTARA VERİLECEK
Çankaya Kaymakamlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre Namık Kemal Ortaokulu’nda 3 sandık kurulacak. Bu sandıklarda Namık Kemal Mahallesi’yle sınır olan Kızılay Mahallesi seçmenleri oy kullanacak. Mahallenin tek seçmeni olan okulun temizlik görevlisi ise muhtarlık için oy kullanamayacak ama belediye başkanlığı için sandığa gidecek. Kaymakamlık yetkilileri Namık Kemal Mahallesi muhtarlık binasının, geçici olarak Kızılay Mahallesi muhtarına verileceğini söyleyerek, “Namık Kemal Mahallesi yeniden yerleşime açılırsa muhtarlık geri iade edilir” dediler.
ALMAN MİMAR TARAFINDAN 1946 YILINDA YAPILDI
İkinci Ulusal Mimarlık akımının önemli örneklerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk toplu konut tasarısı olması nedeniyle de tarihi öneme sahip olan ve Alman mimar Paul Bonatz tarafından 435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkânlar, dinlence ve oyun sahaları bulunan bir yerleşim birimi olarak planlanan Saraçoğlu Mahallesi’nin temeli 1944 yılında atıldı; yapımı 1946 yılında tamamlandı. Kızılay’da bulunmasına rağmen şehrin kalabalığından uzak, kocaman bahçeleri, meyve ağaçları, hayvanlarıyla çocukların rahatça dışarı çıkıp oyun oynayabileceği bir mahalleydi. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 1979 tarihli kararı ile 'Kentsel SİT Alanı' olarak belirlendi, konutların ve ağaçların her biri ayrı ayrı tescil edildi.
MAHALLE FARKLI İSİMLERLE DE ANILIYOR
Mahalle halk arasında farklı isimlerle anılıyor. Mahallenin açılışı, dönemin başbakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından gerçekleştirildiği için Saraçoğlu Mahallesi de denilen mahalleye, 1960 sonrası eklenen yeni konutların yapımı için halkın altın ziynet eşyalarını bağışlaması sebebiyle 'Alyans Mahallesi'’ diyenler de var. Ayrıca burada üst düzey bürokratlar için inşa edilmiş lojmanlar bulunduğu için mahalleye 'Devlet Mahallesi' de deniyor.
MİMARLAR ODASI BİRÇOK DAVA AÇTI
Yaygın bilinen adıyla Saraçoğlu Mahallesi, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararlarıyla iki kez riskli alan ilan edilmiş, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davalar sonucu bu kararlar iptal edilmişti. Sonra mahalle lojman statüsünden çıkarıldı ve Maliye Bakanlığı’na devredildi. Mimarlar Odası buna da dava açarak iptal ettirdi. Mimarlar Odası, Saraçoğlu Projesi’nin uygulanması için yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı’na da dava açmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara tarumar edilirken, Cumhuriyet değerleri, yapıları mekânları alanları bir bir yıkılırken kimse ortada yok. Kente sahip çıkan bir belediyecilik ve siyaset anlayışından yoksun bir bakış açısı ile kentin geleceği inşa edilemez” demişti. Yetkililer mahalleyi, tarihi dokusunu koruyarak canlandıracaklarını söylerken Mimarlar Odası Ankara Şubesi, mahallenin altına yapılacak otoparka izin verilmemesi gerektiğini söylüyor. Saraçoğlu Mahallesi yeni ihale tarihini bekliyor.