DHL Express direnişine uluslararası destek
DHL Express'te TÜMTİS'e üye oldukları için işten çıkartılan ve 250 gündür direnişte olan işçilere, uluslararası destek sürüyor. Adalet Bakanlığı ise uluslararası sendika heyetinin cezaevindeki TÜMTİS yöneticileriyle görüşme talebini ikinci kez reddetti.
DUVAR - Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ve Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) bugün direnişteki DHL Express işçilerini ziyaret ediyor. Uluslararası sendika heyetinin ziyaretinde, sendikalaşma haklarını kullandıkları için işten çıkartılan işçilere destek amaçlı basın açıklaması yapılacak.
Uluslararası kargo şirketi DHL Express'te, TÜMTİS'e üye oldukları için işten çıkartılan 9 işçi 250 gündür işe dönüş mücadelesini sürdürüyor. TÜMTİS, işyerinde çoğunluk tespiti yaptırmasına rağmen, şirket uzlaşmaya yanaşmama tutumunu sürdürüyor.
CEZAEVİ ZİYARETİNE İZİN YOK
Öte yandan Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF) ile Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu’nun (ITF) cezaevinde bulunan Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ile 3 şube yöneticisini ziyaret talebi Adalet Bakanlığı tarafından 2. kez reddedildi.
Türk-İş’e bağlı TÜMTİS’in üyesi olduğu ETF ile ITF temsilcileri cezavindeki sendikacılarla görüşmek için Ankara’ya gelmişti. İçerisinde ETF Başkanı Frank Moreels ve Genel Sekreteri Eduardo Chagas ile ITF Kara Taşımacılığı Bölüm Başkanı Noel Coard’ın da bulunduğu heyet cezaevinde bulunan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ve 3 şube yöneticisini ziyaret etmek istedi.
CEZAYI VEREN HAKİMLER İHRAÇ EDİLMİŞTİ
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, 2007 yılında örgütlenme çalışmaları sırasında işverenlerin şikayeti üzerine 14 sendikacının gözaltına alındıklarını ve 7 ay tutuklu kaldıklarını anımsattı. Sendikacıların 7 ay sonra serbest bırakıldığına işaret eden Öztürk, ancak yargılamanın devam ettiğini söyledi. Daha sonra mahkemenin Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ve şube yöneticileri hakkında “sendikaya üye işçilerin sayısını çoğaltmak” ve işverenin çalışmasına mani olarak “iş ve çalışma hürriyetini engellemek” iddiasıyla hapis cezası verdiğini, Yargıtay’ın da bu kararı onadığını anlatan Öztürk, Kılıçdoğan’ın ve şube yöneticilerinin şu anda cezaevinde olduklarını belirtti. “Bu suçlama skandaldır” diyen Öztürk, sendikacıların görevinin üye sayısını çoğaltmak olduğunu söyledi. Sendikal faaliyetin yargılandığına işaret eden Öztürk, “Bu demokrasinin geldiği yeri gösteriyor. Demokrasi kırıntılarının da ortadan kaldırıldığının kanıtıdır” dedi. Öztürk, cezayı veren hakim ve savcıların hepsinin 'FETÖ’den ihraç edildiklerine, 3 hakim ve savcının da hapiste olduklarına dikkat çekti. Öztürk, önümüzdeki günlerde bir kez daha Yargıtay’a yeniden yargılama için başvuracaklarını belirtti.
(HABER MERKEZİ)