Didim’in İngiliz kolonisi yok oldu!

Emekliliklerinde Ege ve Akdeniz kıyılarını tercih eden İngilizler, politik ortam ve bürokratik engeller nedeniyle Türkiye'yi terk etmeye başladı. Bir 'İngiltere şehri' haline geldiği söylenen Didim’de artık çok fazla İngiliz kalmadı...

Abone ol

DUVAR - “İngiliz’den satılık eşyalı villa” ilanları bir süredir Akdeniz kıyılarındaki ilçe ve şehirlerdeki emlak bürolarının ilanlarında ön sırada yer almaya başladı. Son yirmi yıldır bazı Akdeniz ilçelerinde Avrupalı küçük koloniler oluşmaya başlamıştı. Bu ilçelerden Didim özellikle emekli İngilizlerin yaşamak için tercih ettiği yerlerin başında geliyordu. Ancak son zamanlarda Didim’in İngiliz sakinleri evlerini eşyalarıyla birlikte satarak Türkiye’yi terk etmeye başladı.

İKİ NEDEN VAR

Turizm bölgelerinde konut satışı yapan emlakçılar ile bu kaçışın nedenlerini konuştuk. Yöreyi bilen yerel gazeteciler ve emlakçılar bu kaçışın ardında bulunan iki önemli gelişmeyi öne çıkartıyorlar. Türkiye’deki gergin politik ortam ile bürokratik engeller. Didim’de emlakçılık yapan Erkan Sever bölgedeki yabancıların Türkiye'yi son birkaç yıldır hızlıca terk etmeye başladığını aktarıyor ve ekliyor: “Son üç yıldır yoğun bir kaçış var. Üç yıl önce burada İngilizlerin aldığı 18 bin 500 konut vardı. Şu anda belki yüz tane kalmadı. Daha önce emlak alırken büyük kolaylıklar sağlanıyordu. Son üç yıldır büyük güçlükler çıkartılıyor. Ayrıca çalışma izni verilmiyor. Bu yüzden Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere gitmeye başladılar. Emlak satın alırken oturum izni, çalışma izni gibi şeyler istenmiyordu. Adam emlak alacak, bu izinlerin ne alakası var. Son olaylar da bu kaçışı hızlandırdı.”

OTURMA İZNİ SIKINTISI

Şimdiye kadar müşterilerinin büyük çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğunu söyleyen bölgenin önemli emlak ofislerinden birinin temsilcisi Kerem Köseoğlu ise kaçışın tek bir nedene bağlanamayacağını belirtiyor. Köseoğlu da oturma izni şartına dikkat çekiyor ve “Birden çok etken var. Elbette politik ortamdan kaynaklanan nedenler var. Ama özellikle oturma izinlerinde çıkartılan güçlükler etkili. Benim çok sayıda İngiliz müşterim var. Daha çok bürokratik güçlüklerden söz ediyorlar. Buradan emlak almış ama oturma izni alamazsa yılda üç defa giriş çıkış yapmak zorunda” diyor.

Akdeniz sahillerini tercih eden yabancıların daha çok belirli bir yaşam standardını yakalamış Avrupalılar olduğunu söyleyen Köseoğlu, "Paraları var ve Didim yaşamak için güzel bir yer. Ama daha önce üç yıllık oturma izni alabilirken şimdi üç aylık alabiliyorlar. Yılda üç defa giriş çıkış yapınca çok pahalı oluyor. Bütün düzenleri de bozuluyor” bilgisini veriyor. Köseoğlu, bütün bu olumsuzlukların politik ortamla birleşince İngilizlerin Didim’i terk ettiğini anlatıyor.

BULGARİSTAN VE MAKEDONYA'YA YÖNELDİLER

Didim’in yerel gazetesi Mavi Didim’in Yazı İşleri Müdürü Erdem Özden de, İngilizlerin ilçede hissedilir ölçüde azaldığını aktarıyor. İngilizlerin Didim’de sürekli gittikleri mekanlarda artık daha az görüldüklerini vurgulayan Özden “Kış nedeniyle Didim’deki İngilizlerin sayısında bir azalma olurdu. Ama yazın da fazla yoklardı” diyor. Özden, ilçeden ayrılan İngilizlerin, euronun daha avantajlı olduğu Makedonya ve Bulgaristan gibi ülkelere yöneldiklerinin belirtiyor.

Yabancıların bölgeden ayrılmasının en büyük nedeninin politik gelişmeler olduğunu anlatan Özden, şunları söylüyor; “Asıl sebep ülkedeki politik ortamdan kaynaklanıyor. Didim bir dönem Suriyeli göçmenlerin geçiş noktasıydı. Sokaklarda çok sayıda Suriyeli vardı. Tabii onlar bu durumu gördükleri için tedirgin olmaya başladılar. Yani çevremizdeki politik kargaşanın buraya ulaşmış olduğunu da gördüler. Konuştuğumuz emlakçılar çok sayıda İngiliz’in satış yaptığını, Didim’den ayrıldığını söylüyor.”

Bölgedeki bir başka emlakçı Mahir Kaya ise İngilizlerin artık emlak satın almadığını belirtirken, bu durumu daha çok ekonomik durgunluğa bağlıyor: “Bir durgunluk var. Son yıllarda Didim’i Türkler daha fazla tercih etmeye başladı. Ekonomide bir durgunluk var. Bunun buraya etkisi olduğunu düşünüyorum.”