‘Dijital bağımlılık çocuklarda öğrenme güçlüğüne neden oluyor’

10-13 yaş arası çocukların dijital bağımlılığa daha açık olduğunu söyleyen Psikolog Ayşegül Nezor; "Bu durum, onların okulda odaklanmalarını zorlaştırıp öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi, Klinik Psikolog Ayşegül Nezor, özellikle son 5 yılda çocukların daha küçük yaşlarda teknolojiyle tanıştığını, ekran kullanımının küçük yaşa inmesinde, ebeveynlerin çocuklarını oyalama ihtiyacı hissettiğinde telefon ve tablet gibi dijital cihazlara başvurmasının oldukça önemli bir etken olduğunu belirtti.

Ayşegül Nezor, “Yaşamlarının pek çok alanında ekranların yer aldığı ve teknoloji ile büyüyen yeni nesil için, diğer kuşaklardan farklı bir beyin yapısına sahip olarak dünyaya geldiklerini söylemek de mümkün. Bu durum çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde ciddi etkiler yaratabiliyor. Ekran karşısında geçirilen uzun süreler çocukların yaratıcı düşünme, problem çözme ve sosyal becerilerini geliştirme fırsatlarını da kısıtlayabiliyor” diye konuştu.

Dijital bağımlılıkla ilgili yapılan araştırmalara göre 10-13 yaş aralığındaki çocukların dijital bağımlılığa daha açık olduğunu söyleyen Ayşegül Nezor; “Bu durum, onların okulda odaklanmalarını zorlaştırıp öğrenme süreçlerini olumsuz etkiliyor. Amerikan Pediatri Akademisi’nin raporları da, günde iki saatten fazla ekran kullanımının çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları ve akademik başarısızlık riskini artırdığını gösteriyor” dedi.