Dijital Tarım Pazarı kuruluyor

Tarım Bakanı Pakdemirli, Dijital Tarım Pazarı'nın (DİTAP), ürününü değer fiyattan satarak kazancını artırmak isteyen üretici ile kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almak isteyen tüketiciyi buluşturacağını söyledi. Çiftçilerle sisteme girecek ilk marketler zinciri ise Migros olacak.

Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile tohumdan çatala kadar olan tüm zincirin izlenebileceğini ve arz-talep-fiyat dengesinin değişeceğini söyledi.

Pakdemirli, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katıldığı online programla DİTAP'ın tanıtımını yaptı.

Sistemin önemine işaret eden Pakdemirli, "Devreye aldığımız DİTAP ile çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek" diye konuştu.

Pakdemirli, tanıtımını yaptıkları DİTAP'ın Sözleşmeli Tarım Platformu ile üreticileri, kooperatifleri, birlikleri, sanayicileri, halcileri, tüketim sektörünü, tarım danışmanlarını, bankaları, sigortacıları ve diğer tüm paydaşları bir araya getireceğini ifade etti. DİTAP'ın ürününü değer fiyattan satarak kazancını artırmak isteyen üretici ile kaliteli ürünü daha uygun fiyatlara almak isteyen tüketiciyi buluşturacağını vurgulayan Pakdemirli, buna çözüm getirecek sözleşmeli üretim altyapısının dijital platformda sağlanacağını anlattı.

Çiftçinin dönem sonunda ürününü satma, pazara ulaştırma gibi bir kaygı yaşamayacağını öne süren Pakdemirli, "Bu uygulama ile pazarlama imkan ve kabiliyetleri artan küçük işletmeler ürettikleri ürünleri daha yüksek katma değerle piyasaya sürerek tek yumruk haline gelecek. Üretici az miktarda üretse dahi ölçek ekonomisinden yararlanabilecek" açıklamasını yaptı.

İŞLETMESİNİ TOBB YAPACAK

Serbest piyasa koşullarında işin büyütülmesi için gerekli planlamaların yapılacağını ifade eden Pakdemirli, bu işin işletmesinin de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yapılmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

Pakdemirli, Migros'un çiftçilerle bu platforma girecek ilk perakendeci olacağını da sözlerine ekledi.

ALBAYRAK: DAHA SERT TEDBİRLER ALACAĞIZ

Toplantıya dijital ortamda katılan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise "Fırsatçılara söylüyorum, normalleşme sürecinin başlamasıyla bakanlığım adına çok daha sert ve net tedbirler alacağız" dedi.

(AA)