Dilma Roussef'e destek eylemleri devam ediyor

2016 Olimpiyat Oyunları'nın açılış gününde protestolar vardı. Eylemciler, Dilma Roussef'in görevinden alınması kararına karşı sokaklardaydı.

Abone ol

DUVAR - Brezilya'da düzenlenen 2016 Olimpiyat Oyunları eylemlerle başladı. Protestoların hedefinde Geçici Devlet Başkanı Michel Temer vardı.

Rio de Janeiro'nun ünlü Copacabana plajında toplanan Brezilyalılar, Geçici Devlet Başkanı Michel Temer'i, protesto etti. Bütçede usulsüzlük yaptığı iddiasıyla görevinden alınan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevine dönmesini isteyen eylemciler, "Geri dön sevgili Dilma" yazılı dövizler taşıdı.

Dilma Roussef'in görevden alınmasını "darbe" olarak adlandıran eylemciler, "Defol Temer" sloganları attı. Devlet başkanlığı geçici olmasına rağmen Temer'in, petrol şirketi Petrobras'ın özelleştirilmesi gibi geçici olmayan kararlar verdiği için istifasını istedi.

2 gün önce Brezilya senatosunda özel olarak görevlendirilen komisyon 5'e karşı 15 oyla Roussef'in aleyhinde karar almıştı. Bu kararın ardından Dilma Roussef, Brezilyalıların demokrasiyi savunması için sokaklara davet etti.

MAHKEME ROUSSEF'İ AKLADI

Brezilya'nın ilk kadın devlet başkanı olan Dilma Roussef, 2014'te ikinci kez bu göreve seçildi. Seçimden önce gündeme gelen Petrolao skandalı, Rousseff'i zor durumda bıraktı. Rousseff'in bazı bakanları görevden alması ve iş dünyasının istediği ismi ekonomi bakanı yapmasına rağmen muhalefetin tepkisi dinmedi.

Lula da Silva'nın 2002 yılında iktidara gelmesinden beri dört dönemdir İşçi Partisi'nin koalisyon ortağı Demokratik Hareket Partisi lideri ve başkan yardımcısı Michel Temer'in muhalefetle işbirliği yapması Rousseff'e azil yolunu açtı.

Hakkında yolsuzluk suçlaması bulunmayan Dilma Roussef'in, kamu açıklarının yayınlanmasında usulsüzlük yaptığı iddia ediliyor. Rousseff ise kamu açıklarının yayınlanmasında izlenen yöntemin 1990 Luis Enrique Cardozo döneminden beri uygulanabilen ekonomik bir tedbir olduğunu savunuyor.

Brezilya Federe Mahkemesi, bir hafta önce uygulamanın suç teşkil etmediği kararını verdi. Bu karara rağmen, senatonun görevlendirdiği 20 üyelik azil sürecini araştırma komitesi 15 oyla Rousseff'in başkanlığının düşürülmesi yönünde görüş bildirdi.

Geçen hafta 8 üyeli yüksek senatonun 5 üyesi de, Roussef için görevinden el çektirmesi kararı verdi.

FIDEL CASTRO'DAN DESTEK 

Roussef'in devlet başkanlığı görevinden azli, Latin Amerikalı liderler tarafından da darbe olarak nitelendiriliyor. Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, Arjantin eski devlet başkanı Cristina Kirchner, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Rousseff'in destekliyorlar. (DHA)