Dink davasında dönemin Emniyet Müdürü Altay, istihbaratı suçladı

İddianamenin okunduğu Hrant Dink cinayeti davasında, savunma yapan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, istihbarat müdürlerinin kendisini bilgilendirmediğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın 24-25-26 Mayıs'ta görülen duruşmasında tahliye taleplerini reddeden mahkeme, duruşmayı 20 Haziran'a erteledi. Duruşmanın ilk günkü oturumunda sanık avukatlarının talebi üzerine iddianamenin okunmasına başlandı. İkinci gün sonunda okumanın tamamlanmasının ardından dün sanıkların savunmalarına geçildi.

Agos gazetesinden Uygar Gültekin'in haberine göre, davaya tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir mahkeme salonunda hazır bulunurken, başka suçlardan tutuklu bulunan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Hamdi Egebatan bulundukları cezaevlerinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile görüntülü olarak duruşmaya katıldı. Sanıklar, Yasin Hayal ve Ogün Samast da duruşmaya görüntülü olarak cezaevinden katıldı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay savunma yaptı. 15 Mayıs 2006'da göreve geldiğinde kendisine sunumlar yapıldığı söyleyen Altay, şubelerin Dink cinayetiyle ilgili kendisine bilgi vermediğini iddia etti.

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç ve daha sonra aynı göreve getirilen Faruk Sarı'nın da konuyla ilgili herhangi bir bilgi aktarmadığını öne sürdü.

Altay ifadesinde “Dink her gün gündemdeydi. Duruşmaları olayı geçiyordu, gazetelerde Dink’le ilgili açıklamalar yapılıyor. Çok özel gayretle takip edilesi gerekirdi. Bir tetikçi bulunuyor sonra vazgeçiliyor başka tetikçi bulunuyor ama devlet arşivlerinde bir şey yok. Birilerinden gizlenmesi gayreti var. Ben iyi niyetli bir memurum. İstanbul’u arar uyarırdım. Bu işle ilgili bilgisi olan insanlar hiç kimseye bilgi vermemişler” dedi.

Altay'ın savunmasının ardından mahkeme, tarafların taleplerini aldı. Sanık avukatları tutuklu sanıkların tahliye edilmesini istediler. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme, Altay'a yapılan dijital sunumların bir kopyasının mahkemeye gönderilmesi için Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi.

Ayrıca mahkeme misyonerlik ve azınlıklarla ilgili olarak 2004 yılından, Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak 2007'ye kadar illere gönderilen yazıların Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan istenmesine ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nin eski Teknik Şube Müdürü Yunus Yazar hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 20-21 ve 23 Haziran'da görülecek.