Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan'da: 'İran halkının acısını paylaşıyoruz'

Pakistan'da mevkidaşı Dar ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Fidan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ın ölümü için, "Bu üzücü haber bizi derinden üzdü" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Fidan, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Allah'tan rahmet dileyerek, "Dost ve kardeş İran halkının acısını derinden paylaşıyoruz" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Fidan, konuyla ilgili olarak, "Maalesef İran'dan gelen vefat haberleri bizleri derinden üzmüştür. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve kıymetli mevkidaşım, değerli dostum Hüseyin Emir Abdullahiyan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Dost ve kardeş İran halkının acısını derinden paylaşıyoruz. Kaza haberini ilk aldığımız andan itibaren İran makamlarıyla, kardeşlerimizle temas halinde olduk" diye konuştu. 

'ÜZÜCÜ HABERİ, BİZİ DERİNDEN ÜZDÜ'

Türkiye'nin arama kurtarma çalışmaları için AFAD, Savunma Bakanlığı ve diğer kuruluşlarıyla elindeki tüm imkanları seferber ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Ama maalesef bu üzücü haber bizi derinden üzdü. Başta Sayın Reisi, Sayın Abdullahiyan ve vefat eden diğer şahıslara Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. İran halkının başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Türkiye-Pakistan ilişkilerine de değinen Fidan, Pakistan'ın Türkiye için ayrı öneme sahip olduğunu belirterek, "Pakistan ve Türkiye arasında köklerini tarihten alan sarsılmaz bir dostluk ve kardeşlik bulunmaktadır. Bu dostluk ve kardeşlik ruhuyla her zaman ve her konuda birbirimize destek olmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz" dedi.

'TİCARET HACMİNİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK HEDEFİ KOYDUK'

Görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm açılardan ele alındığını söyleyen Fidan, Pakistan'da düzenlenmesi planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7'nci Toplantısı'nın da gözden geçirildiğini kaydetti. Fidan, iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını ve potansiyelini hayata geçirmek için ileri adımlar atılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle ticaret alanında var olan 1 milyar dolarlık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak için ortak bir hedef koyduk. İkili ilişkileri sadece ticari alanlarda değil daha da yaygınlaştırarak başta savunma sanayisi olmak üzere yatırımlar, bankacılık, bilim, teknoloji, inovasyon alanları da dahil olmak üzere çok geniş bir alanda eş zamanlı olarak kurumsal bir şekilde ilerletme konusunda prensip kararı aldık."

'ULUSLARARASI TOPLUM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME ODAKLANMALI'

Görüşmede, bölgesel ve küresel gelişmelerin de ele alındığını söyleyen Fidan, Gazze'deki durumun da görüşüldüğünü aktardı. Fidan, Gazze'de devam eden insani felaketin sona ermesi için yapılan çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu kaydederek, "İsrail, insanlık vicdanının ve ulusal hukukun bütün kırmızı çizgilerini aşmıştır" dedi.

İsrail'in topyekun zafer arayışıyla tüm bölgeyi yıkım ve savaşa sürüklediğini belirten Fidan, Gazze'deki insanlık suçları karşısında iki ülkenin duruşunun ortak olduğunu kaydetti. Fidan, BM başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası platformlarda yakın eş güdümün sürdürüleceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Diplomasinin bütün araçlarını kullanarak elimizden gelen ne varsa hepsini yapmaya gayret edeceğiz. Hep söyledik, İsrail arkasına siyasi ve askeri destek almasa bu savaşı devam ettirmek imkanı yoktu. Başkalarına sürekli insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin (İsrail'in Gazze'de işlediği) bu suça ortak olmalarını kınıyoruz. Gelinen noktada, İsrail-Filistin ihtilafında geçmişte yaşananlardan da ders alarak iki devletli çözüme uluslararası toplumun odaklanması gerekmekte. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum, halen Filistin'i tanımamış ülkeler, hak ve adalet namına en kısa sürede Filistin'i tanısınlar, İsrail'in işlediği suçlara kalkan olan ülkeler de artık bu yanlıştan dönsünler, çok geç olmadan."

DAR: BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ

Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Pakistan'ın tarihi kardeşlik ilişkilerine sahip iki ülke olduğunu belirterek, "Pakistan ve Türkiye aslında gerçekten iki devlet ancak bir millet gibi" dedi.

İki ülke arasındaki iyi ilişkilere dikkati çeken Dışişleri Bakanı Dar, "Pakistan ve Türkiye son derece tarihi kardeşlik ilişkileri olan iki ülke. Son derece dostane ve kardeşliğe dayalı, tarihe, dine ve kültüre dayalı bir ilişkimiz var" diye konuştu. Türkiye ile Pakistan arasındaki stratejik ve kapsamlı ilişkinin kurumsal mekanizmalarla desteklendiğini kaydeden Dar, bunun üst düzey ziyaretlerle pekiştirildiğini söyledi.

Dar, göreve başlamasının ardından Bakan Fidan ile ikili ve uluslararası konularda düzenli diyalog tesis etmeye önem gösterdiğini vurgulayarak, Fidan'ın ziyaretinde de geniş kapsamlı heyetler arası görüşmeler yaptıklarını aktardı.

Fidan ile görüşmesinde Gazze'deki durumu da ele aldıklarını vurgulayan Dar, kalıcı ateşkes ve Gazze'ye insani yardımın önemine dikkati çekti. Dar, 'bağımsız Filistin Devleti' kurulmadan bölgedeki sorunun çözülemeyeceği değerlendirmesini yaptı. Bakan Dar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)