Dışişleri Bakanlığı: Rapor AB’nin geleceği açısından endişe verici

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin durulması çağrısına tepki gösterdi. Açıklamada, "Bu raporu AB’nin geleceği ve ortak değerlerimiz açısından endişe verici buluyoruz" ifadelerine yer verildi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin durulması çağrısı yapan raporu kabul etmesi hakkında yazılı açıklama yaptı.

Kararın, "tek taraflı" ve "objektiflikten uzak" olarak nitelendirildiğini açıklamada, "Söz konusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir. Öte yandan, verilen aleyhte ve çekimser oyların oranının yüksekliği, bu tavsiye kararının esasında 751 üyeli AP içinde de sağlam bir zemin bulmadığını göstermektedir" denildi.

'AB'NİN DEĞERLERİYLE BAĞDAŞMIYOR'

AP’de "sağ ve sol aşırı akımların hakim olmaya başladığı" belirtilen açıklamada, "Bu raporu AB’nin geleceği ve ortak değerlerimiz açısından endişe verici buluyoruz. Müzakere sürecinin önündeki siyasi engelleri ortadan kaldırmayı teşvik etmek yerine, Avrupa bütünleşmesi ve ortak değerlerimize karşı olan kesimlerle işbirliği içinde yapılan bu ve benzeri girişimler, bir AB kurumunun temsil ettiği değerlerle bağdaşmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

AP, Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti

'AP'DEN BEKLENTİMİZ YAPICI BİR ROL OYNAMASI'

"AB’ye üyelik, ülkemizin stratejik hedefidir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform sürecinin arkasındaki itici ve hızlandırıcı güçtür. Yargı Reformu Stratejisinin güncellenmesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması ve vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi gibi reform odaklı adımlar attığımız bir dönemde, Raporda asılsız iddialara yer verilmiş olması Avrupa Parlamentosu’nun çelişkili ve önyargılı tutumunun göstergesidir.

Avrupa Parlamentosu’ndan beklentimiz, Türkiye aleyhinde tutum benimsemekten ziyade, halklarımızı yakınlaştıracak vize serbestisi ve ekonomik alanda bütünleşmemizi daha üst seviyelere çıkaracak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi hedeflerde yapıcı ve teşvik edici rol üstlenmesidir." (HABER MERKEZİ)

Türkiye'den AP'ye ilk tepki: Bizim için hükümsüz ve itibarsız bir karar