Dışişleri'nden Almanya'ya 'bozkurt' tepkisi: 'Tarihi ve kültürel bir sembol'

Dışişleri Bakanlığı, "'Bozkurt' işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken Demiral’a Alman makamlarınca gösterilen tepkilerin kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendiriliyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, dün akşam Almanya'da oynanan Türkiye-Avusturya Euro 2024 karşılaşmasında gol sevinci sırasında 'bozkurt' işareti yapan futbolcu Merih Demiral'a yönelik disiplin soruşturması hakkında yazılı bir açıklama yaptı. 

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan ve sosyal medya hesabından da paylaşılan yazılı açıklamada, "2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi. 

'SİYASİ AMAÇLI TEPKİLERİ KINIYORUZ'

Eleştiri konusu olan 'bozkurt' işaretinin Almanya'da yasaklı olmadığına işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

"Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve 'bozkurt' işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz."

'ALMANYA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI'

Öte yandan, Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, diplomatik kaynaklar, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebiyle ilgili olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'un Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi.

AK PARTİLİ ÇELİK: SORUŞTURMA KABUL EDİLEMEZ

Bu arada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın, milli futbolcumuz Merih Demiral’ın gol sevincini hedef alarak yaptığı açıklama ve UEFA’nın başlattığı soruşturma kabul edilemez. Irkçılık ve faşizm arayanların Avrupa’da son zamanlarda farklı ülkelerdeki seçim sonuçlarına odaklanmaları yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Türkiye ve Avusturya A Milli Erkek Futbol Takımları, 2 Temmuz Salı akşamı Almanya’nın Leipzig kentinde karşı karşıya geldi. Türkiye, Merih Demiral’ın 1’inci ve 59’uncu dakikada attığı gollerle maçı 2-1 alarak Euro 2024’te son sekize kalmaya hak kazandı. Demiral, attığı golün ardından ‘bozkurt' işaretiyle gol sevincinde bulundu, bu esnada çekilmiş fotoğrafını da daha sonra kendi sosyal medya hesabından paylaştı. 

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, sosyal medya hesabından Demiral'ın 'bozkurt' işaretini yaptığı sırada çekilmiş fotoğrafının da olduğu bir haberle birlikte yaptığı paylaşımda, "Türk aşırı sağcıların sembollerinin stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak tamamıyla kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" dedi. UEFA da Avusturya maçındaki gol sevinci nedeniyle Demiral ile ilgili soruşturma başlattı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)