Dışişleri'nden 'AP Türkiye raporu' açıklaması: Haksız itham dolu

Dışişleri Bakanlığı, AP Genel Kurulu'nda kabul edilen 2022 Türkiye Raporu'nun 'sığ ve vizyonsuz yaklaşımın bir yansıması' olduğunu söyleyerek 'tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısı' çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu (AP) Daimi Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor tarafından hazırlanan ve dün Strasbourg'daki AP Genel Kurulu'nda 434 parlamenterin oylarıyla kabul edilen 2022 Türkiye Raporu hakkında açıklama yaptı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, "Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu bu rapor, AP’nin gerek ülkemizle ilişkiler gerek AB’nin geleceğine ilişkin her zamanki sığ ve vizyonsuz yaklaşımının bir yansımasıdır. Bu rapor, maalesef AP üyelerinin gündelik popülist siyasetin esiri olduklarını, hem AB’ye hem bölgemize yönelik doğru stratejik yaklaşım geliştirmekten ne kadar uzak kaldıklarını da göstermektedir" denildi.

'GERÇEKLİKLERDEN KOPUK İDDİALARIN BİZİM İÇİN HÜKMÜ YOK'

'Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresinin açıldığı, kıtanın istikrarı ve güvenliği açısından kritik bir dönemde' olunduğuna işaret edilen bakanlık açıklamasında, böyle bir dönemde 'AP’nin ilişkilerin belkemiği olan katılım müzakereleri yerine farklı arayışları gündeme getirmesinin akıl dışı bulunduğu' ifade edildi. 

Bakanlığın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca AP’nin rapora dahil ettiği Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında belirli çevrelerin tek taraflı görüşlerini yansıtan, tarihi ve hukuki gerçekliklerden kopuk iddialarının, bizim için hiçbir hükmü bulunmamaktadır. Önümüzdeki süreçte, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ülkemizin vize serbestisi diyaloğunun hızla tamamlanması AB ile ortak hedefimizdir. Bu konularda atacağımız karşılıklı adımlar, Türkiye-AB ilişkilerini ve katılım sürecimizi yeni ve dinamik bir düzleme taşıyacaktır.

Ülkemiz, güvenlik, enerji, iklim değişikliği, göç, ticaret sapması ve ekonomik güçlükler başta olmak üzere mevcut tüm sınamalar karşısında AB’yi küresel güç haline getirecek potansiyele sahiptir. Bu gerçeğin tespiti, bazı çevrelerin günlük çıkarlarına teslim olmayan vizyoner bir bakış açısıyla mümkündür. 2024 yılı AP seçimleri sonrasında oluşacak yeni Parlamentonun tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğini ümit ediyoruz."

RAPOR: ÜYELİK SÜRECİ MEVCUT KOŞULLARDA DEVAM EDEMEZ

Avrupa Parlamentosu (AP) Daimi Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor’un hazırladığı ve 18 Temmuz’da AP Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edilen Türkiye raporu, 12 Eylül Salı günü düzenlenen AP oturumunda ele alındı. AP Genel Kurulu'nda bir gün sonra oylamaya sunulan rapor, 434 parlamenterin oyuyla kabul edildi. AP'nin paylaştığı bilgilere göre, 152 parlamenter çekimser, 18 parlamenter ret oyu kullandı.

Raporda, Ukrayna savaşı bağlamında Türkiye-Rusya ilişkileri, İsveç’in NATO üyelik başvuru süreci, Türkiye’deki hak ve özgürlüklerin durumu, Ermenistan ve Yunanistan ile ilişkiler ve Kıbrıs sorunu gibi bir dizi konu ve gelişme hakkında değerlendirmelere yer verildi.

Raporun son bölümünde ise bundan sonraki dönemde AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı ele alındı. Türkiye'nin siyaset, ekonomi, enerji ve dış politika alanında stratejik öneme sahip bir ülke ve bölge istikrarı açısından kilit öneme sahip bir ortak olduğu kaydedilen raporda, tüm bahsedilen noktalar ve Türk hükümetinin izlediği yolda köklü değişiklikler yapmaması neticesinde, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda devam edemeyeceği bildirildi. Rapor, hükümete, AB kurumlarına ve üye ülkelere çağrı yaparak, mevcut çıkmazdan çıkılmasını ve daha yakın, dinamik ve stratejik ortaklığa doğru ilerlenmesini istedi. Güncellenmiş bir gümrük birliğine desteğin teyit edildiği raporda, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklar ile egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı ile azınlık haklarına saygının AB-Türkiye ilişkilerinin merkezinde kalması gerektiğinin altı çizildi. (DIŞ HABERLER)