DİSK Emekli Sen kapatma kararını İzmir'de protesto etti: Özgürlük mücadelesinde emekli olunmaz

Türkiye’de eş zamanlı açıklama yapan DİSK Emekli Sen, İzmir’de de sendikalarına yönelik kapatma kararını bir basın açıklamasıyla protesto etti.

Abone ol

Özlem Kara

İZMİR - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağrısıyla DİSK Emekli Sen, kapatma kararına karşı Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. "Özgürlük mücadelesinde emekli olunmaz" yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık "Bıçak kemikte" ve "Susma haykır zamlara hayır" sloganları atıldı. Sendika adına açıklama yapan DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, Türkiye’de, 13 milyonu aşan emekli nüfusu olduğunu dile getirerek, emeklilerin yoksulluk ve sefaletle baş başa bırakıldığını ifade etti.

‘EMEKLİLERİN SOSYAL GÜVENLİK HAKKI İHLAL EDİLİYOR’

Emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısının daha da derinleştiğini belirten Özkaynak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa değinerek, "EYT büyük bir toplumsal sorun olarak önümüzde durmaktadır. 1999 yılında çıkarılan ilgili yasa ile milyonlarca kişi emeklilik hakkından mağdur edilmiştir. EYT sorunu ekonomi ve demokrasi mücadelesinin en önemli başlıklarından biri haline gelmiştir. Emeklilik, temel bir insan hakkıdır. Sosyal güvenlik hakkı, dolayısıyla emeklilik hakkı Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel bir insan ve yurttaş hakkıdır. Türkiye’de emeklilerin ekonomik ve sosyal temel hakları ihlal edilirken emeklilerin kendilerini temsil etme, talep ve sorunlarını dile getirme yani sendikalaşma hakkını da ihlal edilmektedir" dedi.

AVRUPA’DAN EMEKLİ SEN’E DESTEK

Emekli-Sen'in kapatılması kararına, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Avrupa Emekliler ve Yaşlılar Federasyonu’nun (FERPA) da tepki gösterdiğine dikkat çeken Özkaynak, şöyle devam etti;

"ETUC ve FERPA yaptıkları ortak açıklamada Emekli-Sen hakkında verilen kapatma kararını tüm Avrupa’da kullanılan temel bir hakkın ihlal edilmesi olarak yorumladı. Emeklilerin, haklarını korumak ve taleplerini savunmak için kendi sendikalarını kurma özgürlükleri olduğunu vurgulayan açıklamada kapatma davasının yaşlıların ve emeklilerin pandemi nedeniyle özel zorluklar yaşadığı bir döneme denk geldiği hatırlatıldı. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ve Avrupa Emekliler ve Yaşlılar Federasyonu (FERPA) olarak ‘Türkiye’de Yargıtay’ın FERPA üyesi EMEKLİ-SEN’in faaliyetlerini bir kez daha yasaklamasını şiddetle kınıyoruz. Bu karar emeklilerin yaşam koşullarının zorlaştığı bir ülkede taleplerini savunmak için kendi sendikalarını kurma hakkını inkâr etmektedir’ açıklamasında bulunduğunu ifade etti."

'TENCERELERDE AŞ YERİNE TAŞ KAYNIYOR'

Isparta’da yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerine de değinen Özkaynak, "AKP elektrikleri 7 milyar TL’ye özelleştirdi. Satın alan şirketler, 76 milyar TL’ye bunu vatandaşa ödetiyor. Yani on katından fazla fahiş fiyatıyla, elektrik faturalarını bize yansıtıyorlar. Sadece bununla mı kaldı? Hepimiz biliyoruz ki art arda gelen zamlarla hiçbirimizin dayanacak gücü kalmadı. Bıçak kemiği deldi geçti. Tencerelerde aş yerine, taş kaynamaya başladı. Biz DİSK Emekli Sen olarak halkımızın bu sorunlarına sahip çıkıyor ve bunlar için alanlarda mücadeleyi yükselteceğimize söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama atılan sloganlar ve Emekli Sen marşı ile sona erdi.