DİSK Kadın Komisyonu'ndan çağrı: ILO 190 onaylansın

DİSK Kadın Komisyonu, ILO 190 sayılı 'İşyerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi’nin onaylanması için meydanlardan çağrıda bulundu.

Abone ol

ANKARA- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Ankara’da toplandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar, ILO’nun 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanmasını talep etti.

‘ILO 190’NIN ONAYLANMASINI VE UYGULANMASINI İSTİYORUZ’

DİSK Kadın Komisyonu olarak ILO’nun 190 sayılı İşyerinde Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanması için başlattıkları eyleme Ankara’da devam ettiklerini ifade eden Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde pandemi ile birlikte bu tablo daha da ağırlaştı. ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi bugün son derece önemli. Biz de DİSK olarak Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun, yüzüncü yılımda kabul ettiği 190 sayılı sözleşmenin ülkemiz tarafından da onaylanması ve uygulanması konusunda gerekli iradenin gösterilmesini istiyoruz.”

‘KADINLAR İŞYERLERİNDE HAZIRLANAN KOKARTLARLA ÇALIŞACAK’

Çerkezoğlu, önümüzdeki bir hafta boyunca DİSK’li kadın işçilerin işyerlerinde, fabrikalarda, belediyelerde hazırlanan kokartlarla çalışacaklarını kaydederek,

“İşyerlerimizden başlayan bu iradeyi meclisteki siyasi partilere kadar bütün muhataplarıyla buluşturacak ve ILO 190 sayılı sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi hep birlikte büyüteceğiz” dedi.

DİSK KADIN KOMİSYONU’NDAN ALTI TALEP

Arzu Çerkezoğlu’nun açıklamasının ardından DİSK Kadın Komisyonu tarafından basın açıklaması yapıldı.

İçinden geçilen süreçte salgın koşullarının kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı artırdığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin kadınları korumasız bıraktığı kaydedildi.

Açıklamada, “Çalışma hayatı ve işyerleri de kadınlar için güvenli değildir” denildi, ILO 190’ın onaylanması gerektiği ifade edildi. Kadınların bu alana yönelik talepleri ise şöyle açıklandı:

🔸 İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın

🔸 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın!

🔸 Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.

🔸 Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.

🔸 İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.

🔸 Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.