DİSK 'kıdem' için sokaklarda

DİSK'e bağlı sendikalar hükümetin kıdem tazminatı düzenlemesine karşı Türkiye genelinde eylem yaptı. İstanbul'daki eylem İŞKUR önündeydi.

Abone ol

DUVAR - DİSK'e bağlı sendikalar bugün Türkiye genelinde Bakanlar Kurulu'na sunulan kıdem tazminatı düzenlemesinin geri çekilmesi için eylem yaptı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği tarafından İŞKUR İstanbul il binası önünde yapılan eyleme DİSK'e bağlı sendikalar, şube yöneticileri, iş yeri temsilcileri ve üyeleri katıldı. "Kıdem tazminatı iş güvencemizdir dokunma" pankartı açan grup "Kıdeme uzanan eller kırılır", "Kıdem hakkımız engellenemez", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

Eylem sırasında bir açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatımıza sahip çıkmak için Türkiye'nin dört bir yanında eş zamanlı olarak alanlarda olduklarını söyledi. Çerkezoğlu, şöyle dedi:

"Kıdem tazminatı ülkemizde 80 yıllık bir kazanımdır. Bugün AKP iktidarı bu 80 yıllık kazanımımızı fona devretmek adı altında ortadan kaldırmaya ve gasp etmeye çalışıyor. Hazırladıkları bu tasarıyı taslağı bizlerle, sendikalarla, kamuoyuyla bile paylaşmadan sürekli başbakanın çalışma bakanının basına verdiği parça bilgilerle bir meşruiyet oluşturmaya çalışarak gerçekleştiriyorlar."

'AKP İKTİDARI ANAYASAYI ÇİĞNİYOR'

20 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatının bu şekilde gündeme getirilmesini doğru bulmadıklarını belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "AKP iktidarı açıkça suç işliyor. AKP iktidarı açıkça kıdem tazminatı gibi tüm işçileri ilgilendiren bir konuda anayasayı çiğneyerek anayasal bir suç işliyor. Bundan dönmeye ve kıdem tazminatı ile ilgili ne yapmak istiyorlarsa açıkça söylemeye ve kamuoyuyla paylaşmaya çağırıyoruz onları. Biz bugünkü kıdem tazminatı sisteminin kuvvetlendirilmesini güçlendirilmesini, tüm işçilerin tek bir gün bile çalışsa istifa hali dahil olmak üzere kıdem tazminatı alabileceği bir düzenlemeyi öneriyoruz. Ve aynı zamanda devletinde işçinin alın terinin karşılığı olan kıdem tazminatının güvencesi olmasını istiyoruz."

İşçiler, sendikalar, kıdem tazminatı...

'BU SONUN BAŞLANGICIDIR'

Daha sonra sendikalar adına ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamayı DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi okudu. "Kıdem tazminatında fon değil garanti istiyoruz" diyen Çiftçi, kıdem tazminatının 80 yıllık bir temel işçi hakkı olduğunu vurguladı. Çiftçi, şunları söyledi:

"Kıdem tazminatı işçinin çalışanın güvencesidir, birikmiş emeğidir, alın teridir. Kıdem tazminatı işverenin ve hükumetin iddia ettiği gibi yük değil haktır. Hükumet kapalı kapılar ardında sendikalardan ve işçilerden gizli kıdem tazminatını fona devretme hazırlıklarını yürütüyor. Bu sonun başlangıcı demektir. Herkes bilsin ki kıdem tazminatı hakkımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik oyunlara izin vermeyeceğiz. Bireysel fonu reddediyoruz, garanti istiyoruz. Hükumet fon ısrarından vazgeçmelidir" dedi. (İSTANBUL/DHA)

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu: Kıdem gasbını kabul etmeyeceğiz