DİSK: Memleketin ve işçilerin geleceği için hayır

Referandumda tavır belirlemek için toplanan DİSK başkanlar kurulu 'hayır' deme kararı aldı. DİSK'in sloganı 'Memleketin ve işçilerin geleceği için hayır.'

Abone ol

DUVAR - Devrimci İşçi Sendikaları Kenfederasyonu (DİSK) bugün saat 11.00'de Taksim Hill Otel'de yaptığı basın toplantısında referandum kararını açıkladı. Toplantıda ilk olarak konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Biz Cumhuriyet tarihinde Anayasa tartışmalarının 2 hafta içerisinde hazırlanıp bittiğini gördük. Nisan ayında yapılacak referandum Türkiye'nin geleceğini ve kaderini tayin edecek" dedi.

DİSK başkanlar kurulunun gerçekleştirdiği toplantıda hazırlanan sonuç bildirgesini okuyan Beko, referandum tavırlarını şöyle açıkladı:

CUMHURİYETİN GELECEĞİ BELİRLENECEK: Memleketin ve işçilerin geleceği için hayır. Nisan ayında Cumhuriyetin, meleketin ve emekçilerin geleceğini beirleyecek çok önemli bir referanduma gideceğiz. Bu ne yazı ki sıradan bir referandum değil. DİSK olarak Anayasa değişikliğine usülden karşıyız. Değişiklik paketinin olağanüstü bir hızla medyadan, halktan hatta vekillerden kaçırılarak kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Anayasa değişikliğinin içeriğinde halka yönelik bilgilendirme sistematik olarak engellenmiştir. Anayasanın meşruluğunu yitirdiğini düşünüyoruz ülkeniz yarısının evet yarısının hayır büyük bir bölümün içeriği ile bir bilgisi dahi olmadığı anayasanın bir kriz ve kutuplaşma getireceğini biliyoruz.

İŞÇİLERİN YANITINI ÖRGÜTLEYECEĞİZ: Anayasa değişikliği ile yasama, yürütme ve yargı Cumhurbaşkanlığının elinde olacak Türkiye Cumhuriyeti tek adam rejimine teslim edilecek. Yürütme erkinin halkın tamamını temsil edecek sorumluluğu kalmayacak milletvekilleri etkisizleşecek. Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanına hizmet eden memur haline gelecek. Hangi partiye oy verirsek verelim hangi lideri seversek sevelim gelin hep birlikte hayır diyelim. DİSK olarak memleketimizin geleceği için, emeğin halkları için sandığa gidip hayır demekle yetinmeyeceğimizi işçilerin yanıtını işyerlerinde, mahallelerde dayanışma içerisinde örgütleyeceğimizi ilan ediyoruz.

HALKIN İHTİYACI DEĞİL: Yargı, yürütmenin vesayeti altına girecek. Bu parlamenter sistemin yok edilmesi demek. 150 yıla yakın bu topraklar sancılı da olsa parlementer sistemin değiştirilmesine, biz DİSK olarak hayır diyoruz. Yasama, yürütme ve yargı temelindeki güçleri ortadan kaldıran ve geliştirilen değişikliklerle egemenlik kayıtsız şartsız milletindir tarihe karışacak. Bu Anayasa değişikliği halkın ihtiyacı değildir. Halkın talepleri teröre kaosa karşı can güvenliği, işsizliğe karşı güvenceli bir işe sahip olmak. Meclisi işlevsizleştirmek hiçbir soruna çare olmayacaktır.

DÜNYANIN EN UZUN SÜRE ÇALIŞAN İŞÇİLERİ: İşçiler olarak hangi partiye oy verimişseniz verin bugüne kadar tek bir partide birleşmeyen işçiler güçlerini birleştirip hayır diyebilir. Tek bir kişiyle, tek bir imzayla sendikaları kapatan toplu iş sözleşmelerini askıya alan Anayasaya hayır diyelim. Dünyanın en uzun süre çalışan işçileri olmaya hayIr diyelim, içinde işçilerin hakları olmayan, kıdem tazminatının kaldırılması planlarına, kiralık işçi adı verilen köle ticaretine hayır diyelim. DİSK olarak memleketimizin geleceği için, emeğin halkları için sandığa gidip hayır demekle yetinmeyeceğimizi işçilerin yanıtını işyerlerinde, mahallelerde dayanışma içerisinde örgütleyeceğimizi ilan ediyoruz.

SENDİKAL HAKLAR VE BAŞKANLIK SUNUMU

Toplantı sonrasında DİSK, parlamenter yönetim, yarı başkanlık ve başkanlık rejiminin olduğu ülkelerde işçi haklarını gösteren bir sunum yaptı. Sunumda toplu sözleşme kapsamının en az olduğu ülkelerin başkanlık ve yarı başkanlık rejimiyle yönetilen ülkeler olduğu vurgulandı.

Beko, sunumun ardından Türkiye'de güç birliği yaparak işçi konfederasyonları ile bir araya geleceklerini ve güçlü bir şekilde hayır diyeceklerini de belirtti.