DİSK’ten ‘Amasra’ için eylem: Çalışırken ölmek istemiyoruz
DİSK, Bartın’ın Amasra ilçesinde hayatını kaybeden 41 maden işçisi için eylem yaptı. Dev Maden-Sen Genel Merkezi’nde bir araya gelen grup üyeleri, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” dedi.
Nur Kaplan
ANKARA – Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan grizu patlaması sonucu 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından birçok ilde protesto edildi.
Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen) Genel Merkezi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, “Bartın’ın hesabı sorulacak”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları eşliğinde, “Üzgünüz, Öfkeliyiz” pankartı arkasında eylem düzenledi.
‘İŞÇİLER ÖLMEYE DEVAM ETTİ’
DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi, Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün tarafından yapılan açıklamada, “Üzgünüz ve öfkeliyiz. Madenler bir kez daha hepimizi yasa boğan bir katliama sahne oldu. İşçi kardeşlerimizi yitirdiğimiz için üzgünüz, önlemler alınmadığı için öfkeliyiz” denildi.
Soma, Ermenek, Kilimli, Elbistan, Küre, Şırnak, Şirvan, Karaman, Bursa Mustafakemalpaşa ve Kozlu’da yaşanan maden faciaları nedeniyle son yirmi yılda yüzlerce maden işçisinin hayatını kaybettiğini, bu kayıpların ardından "Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” ve "Gerekli önlemler alınacak” sözlerini duyduklarını ifade eden Görgün, “Ancak önlemler alınmadı ve işçiler ölmeye devam etti” diye konuştu.
İşçilerin öldüğünü fakat hesap verenlerin ortaya çıkmadığını, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından bugün tutuklu bir kişinin dahi kalmadığını söyleyen Görgün’ün açıklaması şu şekilde sürdü:
NEDEN ÖNLEMLER ALINMIYOR?: Çalışırken ölmeyi bu ülkenin normali haline getiremezsiniz. Yaşamak için gittiğimiz işlerde ölmeyi işçilerin kaderi haline getiremezsiniz. Biz işçiler, bu ölümlerin önlenebileceğini biliyoruz. Konfederasyonumuz ölümleri önleme yollarını yıllardır anlatıyor, raporlar hazırlıyor, ilgili bakanlıklara iletiyor. Soruyoruz: Neden bu çözüm önerileri hayata geçirilmiyor? Neden aklın ve bilimin emrettiği önlemler alınmıyor? Önlem alınmıyor çünkü işçilerin hayatını koruyacak önlemlere maliyet gözüyle bakıyorlar. Önlemler alınmıyor çünkü kâr oranları azalsın istemiyorlar. Önlemler alınmıyor çünkü işçilerin üretimde söz ve karar hakkının olmasından korkuyorlar. Önlemler alınmıyor çünkü daha az işçiye daha çok iş yaptırmayı amaçlayan üretim zorlaması aynen devam etsin istiyorlar.
TEFTİŞLER GÜÇLENDİRİLMELİ: Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi çökmüştür. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, patronların keyfine göre piyasadan seçip alacağı bir mal değildir. Bu sistemde işçi sağlığı ve iş güvenliği patronların insafına bırakılmaktadır. ISIG alanını özelleştiren 6331 sayılı Yasa derhal değiştirilmeli ve kamusal bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sistemi oluşturulmalıdır. Yıllardır bilinçli olarak zayıflatılan teftişler güçlendirilmelidir.
SENDİKAL HAKLAR ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI: İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında sendikaların, üniversitelerin, meslek oda ve birliklerinin katılımıyla bağımsız bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. İşyerlerinde işçinin denetimi, en etkili denetimdir. Örgütlü işçiler işyerlerindeki olumsuzluklara hızlı ve etkili yanıtlar üretebilmelidir. Bu nedenle işçilerin sendikalı olması, sendikasını seçmesi ve grev hakkı başta olmak üzere sendikal hakları önündeki engeller kaldırılmalıdır.
ÇARE DAYANIŞMADIR: Ölümleri önlemenin bir yolu da hesap sormaktan geçer. İşçi ölümlerinde sorumluluğu olanlar hesap vermediğinde, bugünkü gibi elini kolunu sallayarak dolaştığında, ihale ve terfi almaya devam ettiğinde cinayetler teşvik edilmiş olur. Bizler buradan ilan ederiz ki; Bartın’daki katliamın takipçisi olacak, sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. İnsan onuruna yakışır bir çalışma yaşamı için bütün gücümüzle çaba sarf edeceğiz. Ölümüne çalışmaya karşı tek çare işçilerin birliğidir. Çare mücadeledir, dayanışmadır. Çalışırken ölmek istemiyoruz.