Divan Talya krizi büyüyor: Muratpaşa inşaatı durdurdu, Büyükşehir istinafa taşıdı

Koç Grubu’nun Antalya’da yeniden inşa ettiği Divan Talya Otel’in imar planı ve ruhsat iptali CHP’li belediyeleri karşı karşıya getirdi. Muratpaşa inşaat durdururken, Büyükşehir kararı istinafa taşıdı.

Abone ol

ANTALYA - Koç Topluluğu’nun konaklama sektöründeki temsilcisi Divan Otelleri’nin Antalya’da yıkıp yeniden inşa ettiği Divan Talya için verilen imar ve inşaat ruhsatı iptali krize dönüştü. Açılışı için geri sayıma başlanan ve rezervasyon almak üzere tatil sitelerine giren oteli ruhsat iptaline götüren süreç, doğa harikası falezler üzerinde yapılaşmaya karşı kamuoyunda büyüyen tepkilerle başladı.

CHP'li Muratpaşa Belediyesi, verdiği imar ve ruhsatı iptal eden Antalya 4'üncü İdare Mahkemesi'nin kararına uyarak, şirketin inşaat faaliyetlerini durdurdu. Koç Grubu bünyesindeki Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş. istinaf yolu ile karara itiraz edileceğini duyurdu. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, inşaatın mahkeme kararıyla durdurulmasına karşı yürütmenin durdurulması talebinde bulunulacağı belirtildi. CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de karara karşı istinaf yoluna başvurduğu öğrenildi.

YAPILAŞMA ISRARI MAHKEMEYE TAKILDI

Antalya sahil bandı boyunca uzanan falezlerde 1970'li yıllarda geniş bir oyuk açılarak inşa edilen ve 1975’te kentin ilk 5 yıldızlı oteli olarak açılan Divan Talya, 50 yılı aşkın süredir tartışma konusu. 1988 yılında otelin yapılaşma yoğunluğunu artıran imar planı değişikliği belediye meclisinde onaylanınca, kararın iptali için dava açıldı. Denize sıfır beton yapıya karşı açılan bu davanın sonuçlanması yıllar sürdü. Hukuki sürecin sonunda mahkemeden, otelde yapılaşma yoğunluğuna izin çıkmadı. Emsal artışının önünü açan imar planı değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi.

1975 yılında faaliyete geçen Divan Talya Otel

EVCİLMEN DÖNEMİNDE REDDEDİLDİ

Koç Grubu’nun kurucusu Vehbi Koç’un 1996 yılında 95 yaşında hayatını kaybettiği yer olan Divan Talya Otel, 2013'te beton ömrünü tamamladığı gerekçesiyle yıkılarak yeniden yapılmak üzere kapatıldı. 204 odalı otelin yenilenme sürecinde, mahkeme kararına rağmen bir kez daha imar değişikliği ile yapılaşma artışı talep edildi. Dönemin CHP'li belediye başkanı Süleyman Evcilmen başkanlığında toplanan Muratpaşa Belediye Meclisi, bu talebi defalarca reddetti.

2013 yılında faaliyete kapatılan Divan Talya Otelin ilk inşa edilen binası

MAHKEME ‘YAPI ARTIŞI OLMAZ’ DEDİ

Yenileme çalışmaları için kapatılan Divan Talya, 8 yıllık yargı sürecinin sonunda 2021 yılında tamamen yıkıldı. Mahkemeden emsal artışı olmadan inşaat yapılması kararı çıkmasına rağmen otelin 9 bin metrekare olan yapılaşma yoğunluğunu 42 bin metrekareye çıkarmakta ısrarcı olan şirket, yapılaşmayı artıran yeni projeye dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onay aldı. Divan Talya Otel'e yenileme aşamasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yaklaşık 615 milyon TL devlet teşviki verildi.

Divan Talya adıyla falezlerin üzerine planlanan yeni otel binası
OCAKTA TEŞVİK ARTIŞI VE VERGİ MUAFİYETİ

Bu yıl 17 Ocak’ta artan maliyetler gerekçe gösterilerek revize edilen teşvik belgesinde yer alan yeni yatırım bedeli, 1,2 milyar TL’ye çıkarıldı. Ayrıca yatırım için sağlanan desteğe Gümrük Vergisi muafiyeti de eklendi. Koç Grubu’na ait Marmaris Altınyunus Turistlik Tesisler A.Ş. tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, projede yapılan değişiklikler ve maliyet artışı nedeniyle teşvik belgesinin güncellendiği belirtildi.

YENİ YATIRIM BEDELİ: 80 MİLYON DOLAR

Yapılaşma yoğunluğunu artıran imar planı değişikliğiyle büyük tartışmalara yol açan beş yıldızlı otelin yeniden yapım süreciyle ilgili 2 Temmuz’da bir teşvik artırımı daha yapıldı. Bakanlıkça alınan bu yeni bir kararla Divan Talya Otel'e yatırım teşviki 2,1 milyar TL'ye yükseltildi. Otel yönetimi, yerel ve global ekonomik konjonktürdeki gelişmeler sonucu artan maliyetler nedeniyle bu yeni revizyona ihtiyaç duyulduğunu, bugüne kadar KDV hariç yaklaşık 12,5 milyon ABD Doları harcama yapıldığını ve otel yatırımının 80 milyon ABD Doları + KDV olarak revize edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme kararıyla ruhsatı iptal edilen ve durdurulan Divan Talya Otel inşaatı
OTELİN İNŞAAT RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Hızlı bir inşa süreciyle 2024 son çeyreğinde faaliyete girmesi öngörülen Divan Talya Otel, bölge halkı, meslek odaları ve çevre örgütleri cephesinden gelen tepkilerin gölgesinde yükseldi. 2024’ten itibaren ilk rezervasyonları almak üzere tatil sitelerine giren otelin açılışı için geri sayım başlamıştı ki geçtiğimiz günlerde alınan bir mahkeme kararı, tüm planları durdurdu.

Bölge sakinlerinin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Muratpaşa Belediye Başkanlığı aleyhine açtığı, “imar planı ve inşaat ruhsatı iptali” davası, Antalya İdare Mahkemesi tarafından karara bağlandı. Mahkemeden, otel ve konferans merkezine ilişkin kısmi imar ve inşaat ruhsatı iptali kararı çıktı.

YÖNETİM ‘BU KARAR KESİN DEĞİL’ DEDİ

Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş., geçtiğimiz günlerde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Divan Talya Oteli'nin yeniden yapım sürecine ilişkin gelişmeleri paylaştı.

Açıklamada, “Otelimizin yeniden yapımı ve konferans merkezinin yenilenmesi için verilen inşaat ruhsatının iptali talebi ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Muratpaşa Belediye Başkanlığı aleyhinde açılan davada; Antalya İdare Mahkemesi, 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptali talebinin reddine; 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve inşaat ruhsatının iptal talebinin ise kabulüne oyçokluğu ile karar verdi. Karara istinaden Muratpaşa Belediyesi, 26 Temmuz itibarıyla inşaat faaliyetini durdurdu. İlk derece mahkemesi tarafından verilen bu karar kesin değildir ve istinaf yolu açıktır. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın karara karşı istinaf yoluna başvurduğu öğrenilmiştir. Şirketimiz de istinaf yolu ile karara itiraz edecek ve ayrıca inşaat ruhsatının iptali ile inşaatın durdurulmasına ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması talebinde bulunacaktır. Konuya ilişkin gelişmeler, açıklamalar ve faaliyet raporlarımız aracılığıyla yatırımcılarımıza bildirilecektir” denildi.

AKİP sözcüsü avukat Mustafa Şahin
DOĞAL SİTE BUNU NASIL YAPABİLDİLER?

Antalya Kent İzleme Platformu Sözcüsü avukat Mustafa Şahin, mahkeme kararıyla durdurulan otel inşaatının son raddeye kadar sürdürülebilmesini, bir kamu yönetimi zaafiyeti olarak yorumladı. Şahin, ilgili bakanlıkları ve belediyeleri şu sözlerle eleştirdi: “Mevzuat böyle bir yapıma izin vermiyor. Ancak mevzuatı ve doğa hareketlerini hiçe sayan, çıkar çevrelerinden nemalanmak isteyen merkezi ve yerel siyasi iradenin varlığı, yerel inisiyatiflerin etkisizliği, böylesi canice görüntüleri ortaya çıkarıyor. Doğal sit alanı olan falezleri ortadan ikiye bölen bir uygulamaya yapı kayıt belgesi alabilmek ve bu belgeye dayalı olarak bu 50 yıllık metruk binayı yenileyebilmek, olsa olsa buna sessiz kalan kamu kuruluşları sayesinde olabilir.”