'Diyabeti tersine çeviren tedavi' geliştirildi

Dr. Adolfo Garcia-Ocana, "Bu araştırma, diyabetle yaşayan çok sayıda kişi için gelecekteki rejeneratif tedavilerin kullanımı açısından umut vadediyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD'deki Mount Sinai ve City of Hope tıp merkezlerinden bilim insanları, farelerde beta hücreleri olarak bilinen insülin üreten hücreleri üç ay içinde yüzde 700 oranında arttırarak hastalığı etkili bir şekilde tersine çevirebilen bir ilaç tedavisi geliştirdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bu yılın haziran ayı itibariyle dünya genelinde 422 milyon diyabet hastası bulunuyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Adolfo Garcia-Ocana, Euronews'a yaptığı açıklamada, "Bu çalışma, ilk kez bir tedavinin, bir kombinasyon tedavisinin, insülin üreten hücrelerini arttırdığını gösterdi" dedi. "Bu araştırma, diyabetle yaşayan çok sayıda kişi için gelecekteki rejeneratif tedavilerin kullanımı açısından umut vadediyor" diye ekledi.

Beta hücreleri, pankreasta bulunan ve vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenleyen insülin üretiminden sorumlu hücreler. Diyabetli kişilerde bu hücrelerin sayısı ve kalitesi azalırken, bunları yenilemenin bir yolu olmadığından, diyabet geri döndürülemez hale geliyor ve tip 1 diyabet için düzenli insülin enjeksiyonları ve tip 2 diyabet için özel ilaçlar yoluyla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılıyor.

Daha önceki çalışmalar öncelikle laboratuvar ortamında yeni beta hücreleri yetiştirmeye, ardından bunları ya doğrudan farelere ya da insanlara implant edilen küçük bir cihaza nakletmeye odaklanıyordu. Ancak bu son klinik öncesi çalışmada, insülin üreten hücreleri doğrudan diyabetik farelerin vücudunda başarılı bir şekilde büyütme ve beta hücrelerinin işlevini geri kazandırma konusunda başarılı olundu.

Yeni tedavi, bazı bitkilerde bulunan doğal bir bileşik olan harmine ile tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan Ozempic gibi bir ilaç sınıfı olan GLP1 reseptör agonistlerini kullanan bir kombinasyon tedavisi.

'DİYABETLERİ HIZLA TERSİNE DÖNDÜ'

Garcia-Ocana, az sayıda insan beta hücresinin bağışıklık sistemi olmayan farelere yerleştirildiğini ve hem tip 1 hem de tip 2 diyabeti incelemek için standart bir model olarak hizmet ettiğini belirterek, "Kombinasyon tedavisi, bu fareleri tedavi etti ve diyabetleri hızla tersine döndü" dedi.

Harmin'in insanlar için güvenliğini değerlendirmek üzere New York'taki Mount Sinai'de tedavinin birinci aşama klinik denemeleri devam ederken ekip, bu araştırmanın bilim insanlarını diyabet tedavisinde yeni bir yol geliştirmeye bir adım daha yaklaştırabileceğini umuyor. Garcia-Ocana, "Diyabette endojen beta hücrelerini güvenli bir şekilde genişletebilirsek, bu hastalığın tedavisinde önemli bir ilerleme olacak" ifadelerini kullandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)