Diyanet, din görevlilerinin Ali Erbaş ve İbrahim Kalın'ın kitaplarını alması için baskı yapıyor
Diyanet'in, aralarında Diyanet İşleri Ali Erbaş ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da olduğu kişilere ait kitapların din görevlilerine tüm camilere alınmasını zorunlu tuttuğu ileri sürüldü.
DUVAR - Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın “Kitap Oku-Yorum” projesi kapsamında din görevlilerine Ali Erbaş ve İbrahim Kalın'ın kitaplarını almaları için baskı yapıldığını yazdı. Saygı Öztürk, 'Diyanet İşleri Başkanlığı öyle bir emir verdi ki' başlıklı yazısında Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün, din görevlilerinin yeterliliklerine ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı ‘Eylem planı' çerçevesinde Diyanet yöneticilerinin kitaplarının zorla okutulduğunu kaydetti.
Öztürk'ün yazısından bir bölüm şöyle:
Bütün camilere aldırılması, tüm din görevlilerinin okuması adeta zorunlu hale getirilen kitaplardan söz edeceğim. 130 bini aşkın personel, 90 bini aşkın camiye kitap alınacağı için sadece bir kitabın toplam satışı 220 bin adedi geçiyor demektir. Kitabın fiyatı ucuz ama ya tirajı?
...
Gönderilen kitapları almak zorunlu. Hem öyle bir zorunlu ki, Diyanet tarafından yapılacak sınav ve mülakatlarda o kitapların içeriğiyle ilgili sorular yöneltilecek. Yani sizi almaya mecbur kılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu zorlaması altında yazdıkları kitapların satışını sağlamak mı yatıyor? Evet, fiyatları ucuz ama hem camilere alınması, hem din görevlilerine satılması düşünüldüğünde yazarlarına önemli miktarda telif ödenecek demektir.
...
Diyanet ısrarla alınmasını istiyor, Müftülükler de din görevlilerine kitap almaları için baskı uyguluyor. Peki bu kitapların yazarı kim?
Çok tanıdık isimler var. Listede başta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'in kitapları da yer alıyor. Bakın şu işe en pahalı kitap Başkan Ali Erbaş'ın, üçüncüsü ise İbrahim Kalın'ın “İslam ve Batı” kitabı.
Din görevlilerine, başkanın yazdığı kitapla birlikte İbrahim Kalın'ın, Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen'in kitaplarının aldırılması, almayanlar hakkında idari soruşturma açılacağının duyurulması hiç de yakışmadı. Bunu İbrahim Kalın'a sormak istedim. Ancak ulaşamadım.
TEHDİT İDDİASI MECLİS'E TAŞINDI
Bu arada CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, iddiayı TBMM gündemine taşıdı. Kaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Tehditler doğru mudur” diye sordu.
Kaya, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
“Bir siyasi olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kitabının cami imamları ve müezzinleri tarafından satın alınması için baskı yapıldığı, satın almayanlar hakkında idari işlem başlatılacağı tehditleri doğru mudur? Ticari kaygılarla yazılan kitapların camilerimizde imamlar ve müezzinler tarafından satın alınmasının mecburi kılınması suç değil midir? Cami imamları ve müezzinlerinin, Diyanet İşleri Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün yazdığı kitapları satın alma mecburiyeti var mıdır? Elde edilen gelirler nerelere harcanmıştır?”
DİYANET: GÖNÜLLÜK ESASINA GÖRE HAREKET EDİLİYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı, "personele zorla kitap aldırıldığı" iddiasına ilişkin açıklama yaptı. Başkanlığın açıklamasında, bugün bir gazetede köşe yazarının Diyanet İşleri Başkanlığının personeline yönelik faaliyetine ilişkin yazısı nedeniyle bazı hususların kamuoyuyla paylaşılmasında fayda görüldüğü belirtildi.
Açıklamada, Başkanlığın, din görevlilerine yönelik okuma, yorumlama ve müzakere faaliyetlerinin geliştirilerek devam ettirilmesini, din hizmetlerinin verimliliğinin artırılmasının vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüğü ifade edildi.
Bu çerçevede, bu yıl ülke genelinde din görevlilerine yönelik hayata geçirilen "Kitap Oku-Yorum" projesi kapsamında, her ay için bir kitabın belirlendiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kitaplar, din görevlilerimiz ve vatandaşlarımızın istifadesine sunulmak üzere cami kitaplıklarına ve kütüphanelerine kazandırılmaktadır. Ayrıca, din görevlilerine kitap satışı zorunlu tutulmamakta, bu konuda gönüllük esasına göre hareket edilmektedir. Kitaplar, piyasa fiyatlarına oranla son derece uygun ve kampanyalı fiyatlarla il ve ilçe müftülüklerimize ulaştırılmaktadır. Kitapların maliyetlerinin farklılık arz etmesi ise baskı kalitesi, sayfa sayısı ve basıldığı dönemdeki kağıt maliyetleri ile yakından ilgilidir. Konunun yazar isimleri üzerinden değerlendirilmesi ise yanlış ve yanlı bir tutumdur."
'TELİF ÜCRETİ ALINMADI'
Açıklamada, proje kapsamında, kitapların toplu basımı ve gönderiminin hedef kitlenin daha hızlı, rahat ve uygun maliyetlerle kitaplara ulaşabilmesini sağlamaya yönelik idari bir tedbir olduğu ve kâr amacı güdülmediği savunularak, şu bilgiler verildi:
"Proje hazırlık safhasında okunacak kitaplar belirlenirken yazarlara bilgi verilmemiştir. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Dr. Burhan İşliyen ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bahsi geçen eserlerde telif ücreti almayarak, 'bila bedel' olarak eserlerini Başkanlığımıza devir ve temlik etmişlerdir. Bu sebeplerle, personele gönderildiği iddia edilen yazının telif ücreti almak suretiyle eser sahiplerine para kazandırmaya yönelik olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.
Projede okunacak kitapların içeriğinden Başkanlığımızca icra edilecek sınav ve mülakatlarda soru sorulması hususunun din görevlilerinin kitap okuma ve müzakerelerine katılımlarının teşvik edilmesi amacının dışında yorumlanması ise son derece üzücüdür."