Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen, tescilli taşları kaçak yapıda kullandı

Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen'in, Sur'da kaçak yapıda kullandığı taşları, insan başlı sfenksin tescilli bir yapıdan aldığı ortaya çıktı. 

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, kaçak yapı yaptığı tespit edilen 2019 Yerel Seçimleri'nde AK Parti’nin Sur Belediye Başkan Adayı ve Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ömer Evsen'in, kaçak yapıda kullandığı taşlardan insan başlı sfenksi Dabanoğlu Mahallesi'nde bulunan tescilli bir yapıdan aldığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, amcası Metin Evsen'in Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü olduğu dönemde, Sur'da sokağa çıkma yasakları sonrasında yıktırılan tescilli yapılardan çalınan taşlarla “Kemikli Evi Ciğer” adıyla kaçak işyeri yaptırdığı tespit edilen Evsen'in, yapıda kullandığı insan başlı sfenksin aynı mahallede bulunan 160 ada 28-29 nolu parselde bulunan tescilli yapıdan aldığı tespit edildi.

2019'da Sur'da yıkılan tarihi evlerin taşlarıyla 3 katlı 360 metrekarelik kaçak yapıda kullanılan insan başlı sfenksin Dabanoğlu Mahallesi'ndeki 160 ada 28-29 nolu parseldeki tescilli yapıya ait olduğu, Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndaki tescil fişinde ve arşivlerdeki onaylı projelerde de yer alıyor. 

UZMAN RAPORU HAZIRLANDI

İşletmecisi Fatih Evsen’in 350 yıllık tarihi bir mekan olduğunu öne sürerek tescillendirme izlenimi yarattığı yapının kaçak olduğunun ortaya çıkmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, söz konusu yapının yıktırılması için bir adım atmadı. 

Yapılan şikayetlerle konuyu gündemine alan Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bu konuda uzman raporu hazırlattı. Uzman raporunda, yapılan incelemede 164 ada 1 no'lu parselde bulunan yeni yapının inşaatının Kentsel Tasarım Projesi'yle Koruma Amaçlı İmar Plan ve hükümlerine aykırı olduğu ve izinsiz yapıldığının anlaşıldığı ifade edildi. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, suç duyurusunda bulunup, yapının yıktırılması yetkisi bulunmasına rağmen konuyla ilgili yetkili kurumun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürlüğü olduğuna işaret ederek, başka bir girişimde bulunmadı. 

GERÇEĞE AYKIRI BELGE DÜZENLENDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) başlattığı girişimlere karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürlüğü’nün 2019’da yapılan yapının 6 Haziran 2018’de çıkarılan “İmar Barışı” kapsamında olduğu yönünde gerçeğe aykırı belge düzenlediği ortaya çıktı. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Diyarbakır İl Müdürlüğü’nün gerçeğe aykırı belgesi ise TMMOB’un başvurusu sonrası ortaya çıktı. 

Kayyım yönetimindeki Sur Belediyesi yetki alanında bulunan yapının kaçak olup olmadığına dair TMMOB, uzun süre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sur Belediyesi ve Müze Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulardan yanıt alamadı. Sur Belediyesi, gerçeğe aykırı belgenin düzenlenmesinin ardından TMMOB’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün “İmar Barışı”nın son günü olan 15 Haziran 2019 tarihli Yapı Kayıt Belgesi’nin örneğini göndererek, yapının CMFRYPC3 numarayla “Yapı Kayıt Belgesi” aldığı ve bundan dolayı hakkında işlem yapılamayacağını belirtti. 

TMMOB’un Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu ise, yine bu gerçeğe aykırı belge nedeniyle takipsizlikle sonuçlandı. TMMOB, takipsizlik kararının kaldırılması için itirazda bulundu.