Diyarbakır Barosu: Adaletsizliklerin son bulduğu yıl olsun!

Diyarbakır Barosu, adli yılın başlamasıyla birlikte Diyarbakır Adliyesi'nin önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi de anıldı.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Barosu adli yıl açılışı nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Adliyesi'nin önünde düzenlenen açıklama çok sayıda avukat katıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, yaptığı açıklamada "Yeni Adli yılın, insan haklarına, kişi güvenliğine ve hukukun üstünlüğüne saygının tam olarak sağlandığı, adaletsizliklerin artık son bulduğu bir yıl olmasını umut ediyoruz. 1 Eylül Dünya Barış Gününün hemen ardına denk gelen yeni adli yılın, ekmek ve su kadar ihtiyaç duyduğumuz barışa ve huzura vesile olmasını diliyoruz" temennisiyle başladı.

Özmen, Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi cinayetine de değindi. "Yeni adli yılda en büyük beklentimiz Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunarak yargı önüne çıkarılmasıdır" diyen Özmen, soruşturmada hiçbir ilerlemenin olmadığını, tek bir kişinin bile şüpheli sıfatıyla sorgulanmadığını ve kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.  15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimine ve sonrasındaki gelişmelere değinen Özmen, "Sürekli olarak belirttiğimiz üzere, toplumun talebi ve darbelerin panzehiri daha fazla demokrasi ve daha fazla özgürlüktür." dedi.

Ahmet Özmen HDP Eş Gen Başkanları ile milletvekillerinin tutuklu yargılanmasına da değindi ve bunun halk iradesine darbe olduğunu söyledi. Özmen şöyle devam etti; "Sivil siyaset kanallarının kapatılmasının, TBMM’nin işlevsizleştirilmesinin, Kürt Meselesinin şiddet sarmalına itilmesinin, yerel yönetici ve siyasetçilerin tutuklanmasının, basın ve düşünce özgürlüğünü ortadan kaldırıcı uygulamaların sorunları daha da büyütüp toplumsal ayrışma ve kutuplaşmaya sebebiyet vereceğini bir kez daha dile getirmek isteriz. Sorunların çözümünü siyasal zeminden uzaklaştırıp adli mercilere ve kolluk birimlerine havale edilmesini “yöntem olarak” doğru bulmamaktayız."

YARGIYA SIFIR GÜVEN

Avukatların çalışma alanlarının giderek daraltıldığına dikkat çeken Ahmet Özmen, "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve işlerlik kazandırmak yükümlülüğü altında bulunan Baroların ve hak arama özgürlüğünün teminatı olan avukatların çalışma alanları her geçen gün daraltılmaktadır. Avukatlık mesleği, son çıkarılan KHK’ler ile hukuksuzluğun doruk noktasına ulaşan düzenlemelerle işlevsizleştirilemeye ve savunma sınırlandırılmaya çalışılmaktadır. Her adli yıl açılışında sıkça dile getirildiğimiz gibi, ne yazık ki bu adli yıla da; toplumsal sorunların çözüm bulamadığı, sürekli olarak çözümsüzlüğün yinelendiği ve bunlarla bağlantılı hukuki, yargısal ve mesleki çok sayıda ağır sorunla girdiğimizi belirtmek isterim. Tüm bu olumsuz ve umut kırıcı gelişmelere rağmen Diyarbakır Barosu, adil bir toplumsal düzenin inşasına yönelik umudunu korumaya ve mücadelesini sürdürmeye devam edecektir" direk açıklamayı sonlandırdı.