Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi'nden yargı ve idareye çağrı

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, faillerin cezasızlık politikasından güç aldığını vurgulayarak, idare ve yargıya sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, kadınların hukuk mücadelesi karşısında yargı organları ve idarenin tutumunu protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamayı Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Avukat Öykü Çakmak okudu.

“Her yeni güne kadın cinayetleri ile başlıyoruz” denilen açıklamada, “Bu ülkede kadınlar, her gün erkeklerin fail olduğu cinayetlerle hayattan koparılıyor. 2020 yılında Bianet’in erkek şiddeti çetelesine göre, en az 284 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadınlar katledildikten sonra üzüntülerini ifade edenler, kadınları yaşatmak için sorumluluklarını yerine getirmemektedir" denildi. Açıklamada, merkezlerine gelen başvurular ve vekilliğini yaptıkları kadınların ihtiyacı olan tedbirlerin alınmadığı vurgulandı.

'SİYASAL İKTİDAR VE YARGI SUÇA ORTAK'

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nda düzenlenen “şiddeti önleme”, “mağduru koruma”, “faili cezalandırma” ve “şiddetle mücadelede etkin mekanizmalar oluşturma” yükümlülüklerini etkin bir şekilde uygulamaktan imtina eden siyasal iktidar ve yargı organlarının, kadınları şiddet tehdidi karşısında korumayarak bu suça ortak olduğu ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

"Yaşamak isteyen bir kadının imdat çağrısını son çare olarak buradan duyuruyoruz. Ve biliyoruz ki şiddete maruz kalıp “hayatta kalmak” için her kapıyı çalan tüm kadınlar, benzer ayrımcı pasifliğe maruz kalmaktadır. Merkezimize başvuran kadın müvekkilimiz, imam nikâhıyla evli olduğu ve bu evlilikten 2 müşterek çocukları olan Mehmet Doğan’dan, maruz kaldığı sistematik şiddet nedeniyle 2 yıl önce ayrılmıştır. Ancak fail bu ayrılığı kabul etmeyerek müvekkilimize karşı fiziksel, sözel ve psikolojik şiddet uygulamakta, ısrarla takip etmekte ve can güvenliğini tehdit etmektedir. Son iki yılda müvekkilimiz için 6284 Sayılı Yasa kapsamında 4 ayrı tedbir kararı almış olmamıza rağmen, fail Mehmet Doğan tarafından, sayısız kez bu tedbir kararları ihlal edilmiştir. Tedbir kararlarının erkek tarafından ihlal edilmesi nedeniyle yaptığımız 30’ dan fazla başvurunun bir kısmı hakkında hakimlikçe“..mağdurun soyut beyanı dışında tedbir kararının ihlal edildiğine dair bir delil bulunmadığından zorlama hapsi talebinin reddine...” şeklinde karar verilmiştir."

'FAİLLER GÜÇ ALIYOR'

Son 1 aylık süreçte müvekkillerinin Mehmet Doğan tarafından en az 4 kez kaçırılmak istendiğine ve ölümle tehdit edildiğini söyleyen Av. Öykü Çakmak, giderek artan ölüm tehditleri ve can güvenliği riski nedeniyle Diyarbakır Valiliği’nden talep ettikleri yakın koruma taleplerinden de olumlu sonuç alamadıklarını belirtti.

"Faillerin bu cezasızlık politikalarından güç aldığını biliyoruz. Özellikle İstanbul Sözleşmesi özelinde kadınların kazanımlarına yönelik saldırıların siyasal iktidar eliyle arttığı son 2 yılda adli ve idari mercilerin kadınları korumaması, kısa süreli ve uygulanabilirliği olmayan tedbir kararları ile korumasız bırakması yaygın bir devlet politikası haline gelmiştir" denilen açıklamada, adli ve idari mercilerin Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun gereği; kadınların şikâyetini dikkate almaları, derhal gereken işlemi yapmaları ve şiddet tehdidi altında olan kadınlara ve çocuklarına sosyal ve ekonomik destek sunmaları talep edildi. (DUVAR)