Diyarbakır Barosu'ndan avukatlara gözaltıya kınama

Diyarbakır Barosu, Mersin'de gözaltına alınan 8 avukatın serbest bırakılmasını istedi. Savunma hakkına yönelik baskıların kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, Türkiye Barolar Birliği'ne de 'hassasiyet' çağrısı yapıldı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Mersin’de 8 avukatın gözaltına alınmasına ilişkin Diyarbakır Barosu kınama mesajı yayınladı. Avukatlara ve temsil ettikleri haklara ve görevlere yönelik bu müdahalelerin kabul edilemez olduğunu ifade eden Diyarbakır Barosu, Türkiye Barolar Birliği’ne de bu türden uygulamalara karşı hassasiyet göstermesi çağrısında bulundu.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, 3-4 ekim tarihlerinde Mersin'de gözaltına alınan 8 avukata ilişkin Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı veya Mersin Valiliğinden hiçbir açıklama yapılmadığına dikkat çekildi. 12 Eylül'de İstanbul'da gözaltına alınan 18 avukattan da 14'ünün tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Konuya ilişkin yaptığımız açıklamalarda; avukatlara, avukatlık mesleğine, savunma hakkına, adalet değerine ve hak savunuculuğuna dönük bu haksız ve gayri hukuki uygulamaları kabul etmeyeceğimizi ve uygulamalara karşı hukuk içinde mücadele edeceğimizi belirtmiştik.

Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi; adalet değerinin toplumsal hayatta ve kamusal düzeyde somutlaşmasının en büyük unsurlarından ve yürütücülerinden biri olan avukatlara ve temsil ettikleri haklara ve görevlere yönelik bu müdahalelerin kabul edilemez olduğunu Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak tekrar açıkça ifade etmek istiyoruz.

En son Mersin İlinde 8 meslektaşımız için gerçekleştirilen gözaltı işlemlerini de keyfi ve pervasız uygulamalar olarak nitelendirmekteyiz ve bu uygulamaların artık kaygı verici düzeye ulaştığı tespitini yapmak durumundayız. Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak güçlü bir hukuki mücadele yürüteceğimizi ve her zaman meslektaşlarımızın yanında yer alacağımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Diğer taraftan, başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere; Türkiye’deki tüm baroları, özellikle OHAL ilanından bu tarihe kadar avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelen, gerek mevzuat değişiklikleriyle ve gerekse de hukuk dışı ve haksız uygulamalarla gerçekleştirilen baskılama ve işlevsizleştirme çabalarının biran önce sonlandırılması için gerekli hassasiyeti ve tepkiyi göstermeye davet ediyoruz."

(DUVAR)