Diyarbakır Bit Pazarı'nda siyaset: 'Erdoğan yükseltiyor, biz indiriyoruz'

Diyarbakır bit pazarı en 'politik' günlerini yaşıyor. Bir yandan piyasaya göre düşük fiyatlardan alışveriş yapılıyor bir yandan hayat pahalılığı üzerinden iktidara eleştiriler yöneltiliyor.

Abone ol

Evrim Deniz

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Şehitlik Mahallesi'nde bulunan eski ilçe otogarının yıkıntıları arasında her pazar kurulan Bit Pazarı'nda ikinci el bisikletler, kitaplar, elbiseler, hediyelik eşyalar, elektronik aletler hatta hindi gibi hayvanlar satılıyor. Sabah 4:30’da hazırlıklarını yapan bit pazarı esnafı, satacağı eşyaları en iyi şekilde sergilemeye çalışıyor.

Saat 5:30 gibi gelmeye başlayan müşterileri tezgahlarına çağıran esnaf, arada hükümete sitemde bulunmaktan da geri durmuyor.

Yakıcı sıcakların henüz başlamadığı Diyarbakır’da insanlar, ucuza kıyafet ve eşya alabilmek için bütçe dostu ve mağazalara, marketlere nazaran fiyatların çok düşük olduğu bit pazarına geliyor. Alıcı profili ise her sektörden insandan oluşuyor.

Alışveriş için bit pazarına gelenlerden biri, kamerayı görünce, ‘’Bit pazarı bile pahalandı ama hala Erdoğan’a oy verenler var’’ diyerek fiyatlardan şikayet ediyor.

Kürtçe müziklerin duyulduğu pazarda satıcılar genellikle yaşlı kadınlar ve erkeklerden oluşuyor. Esnaf ise sabah namazını kıldıktan sonra buraya geldiğini ve satış yapmak için beklediğini belirtiyor.

‘SIFIR KIYAFET ALAMIYORUZ’

Tezgahlar arasında karşılaştığımız yaşlı bir kadın, gelinine kıyafet bakarken orada bulunan genç kadınlara, ‘’Sence bu kıyafet güzel mi?’ Yeni gibi görünüyor mu?’’ diye soruyor. Yaşlı kadın, gelinine sıfır kıyafet alacak parası olmadığından bit pazarına geldiğini söylüyor: ‘’Ne yapayım kızım, yeni bir pantolon almaya kalksam en az 300 TL, ama burada 10-15 TL’ye bile pantolon, hatta mont var. Ben şimdi bunları bir güzel yıkar, ütüler, paketler ve gelinime hediye ederim.’’

‘MA BİZİM RESTORANDAN FARKIMIZ MI VAR?’

İlerleyen vakitlerde gittikçe kalabalıklaşan bit pazarında çeşitli yemek kokuları da birbirine karışıyor. Tantuni, ciğer, döner dışında simit-ayran da satılıyor. Tantuni aldığımız esnaf, ‘’Müşterilerimizin konforu bizim için her şeyden önemli, ma bizim restoranlardan farkımız mı var?’’ diyerek bize yer gösterdi. Arada çalan şarkılara eşlik etmeyi de ihmal etmedi.

 

‘ERDOĞAN FİYATLARI YÜKSELTİYOR, BİZ DÜŞÜRÜYORUZ’

Toz deterjan satan esnafın tezgahından Yeşil Sol Parti’nin ‘’Dîsa Em’’ seçim şarkısının sesi yükseliyor. Sattığı toz deterjanların fiyatı dikkatimizi çekiyor. 10 kg toz deterjan 92,50 TL. Normalin çok altında olan fiyatların fotoğrafını çekerken esnaf, ‘’Erdoğan fiyatları yükseltiyor, biz düşürüyoruz. İkinci turda da oylarını düşüreceğiz’’ diye geçen insanlara gülerek sesleniyor. ‘’Bunlar orijinal markalar mı?’’ diye sorduğumda ise, ‘’Abla sana niye yalan söyleyeyim, bunlar ikinci kalitedir ama birinci kalite kadar iyi yıkar. Eşim de kullanıyor, iyi yıkamasa beni evden atar’’ diyerek kahkaha atıyor.

 

‘STRESE BİREBİR TESPİH’

Fiyatları 5-10 TL arasında değişen KPSS kitaplarının, romanların ve hikaye kitaplarının ise alıcıları genellikle öğrenciler ve atanamayan öğretmenler. Renk renk ve çeşit çeşit tespih tezgahlarında ise genellikle yaşlılar bulunuyor. Hepsinin el emeği ile yapıldığını dile getiren satıcılar ‘’Strese birebir tespih’’, ‘’Yalancı dindarların değil, zevk sahibi insanların ihtiyacı tespih’’ diye bağırarak alıcıları çekmeye çalışıyor.

 

‘LÜTFEN GİDİN OYUNUZU KULLANIN’

Sarı, yeşil, kırmızı puşiler ve renk renk fistanlar satan kadınların yanında, ikinci el mutfak eşyaları satan bir stant bulunuyor. Genç bir çift, esnaf kadına, ‘’Biz yeni evleneceğiz, ev eşyalarının çoğunu buradan diziyoruz. Bizi gençleri ne hale düşürdüler abla, siz görüyorsunuz. Gençlerin geleceğini düşünün, lütfen gidin oyunuzu kullanın’’ diyerek ekonomik durumdan şikayet ediyor.