Diyarbakır Büyükşehir’e Medya Okulu tepkisi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve UMED tarafından yapılması kararlaştırılan 'Medya Okulu' projesinin, kentteki gazetecilerin görüşü alınmadan hayata geçirilecek olması tepki çekti.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, merkezi Ankara’da bulunan Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) işbirliğiyle Medya Okulu açacağını duyurdu. Konuyla ilgili duyuru hem UMED’in hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer aldı. Paylaşılan bilgilere göre, yeni nesil iletişimciler yetiştirmek amacıyla Diyarbakır’da sertifikalı UMED Medya Okulu açılacak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve UMED tarafından mülakatla seçilecek öğrencilerin eğitimlerini UMED’in üstleneceği ve tamamen ücretsiz olarak verileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Medya Okulu’nda, medyada yaşanan değişime, sosyal medyadaki gelişmelere, teknoloji kullanımını etkinleştirmeye yönelik uygulamalı ve sistematik eğitimlerin verilmesi hedefleniyor. Yeni nesil gazetecilik eğitimlerinin verileceği Medya Okulu’nda alanında uzman ve deneyimli gazeteciler tarafından Haber Yazım ve Teknikleri, Televizyon Haberciliği, Muhabirlik, İnternet Medyası ve Editörlüğü, Dış Habercilik, Medya Etiği ve Kültür Sanat Muhabirliği eğitimleri verilecek.”
DİYMED: BASIN CAMİASI YOK SAYILDI
Sürpriz bir şekilde gündeme gelen projeye tepki gösteren Diyarbakır Yerel Medya Derneği (DİYMED) konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, medya okulu projesini Diyarbakır basın camiasının bilgisi dışında hayat geçirmiş olması, kenti ve kentteki basın camiasını yok saymaktır” denildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin eleştirildiği açıklamada, daha sonra şu ifadelere yer verildi: “Ankara merkezli bir derneğin önerdiği projenin belediye yönetimi tarafından ivedi bir şekilde gündeme alınması ve hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması; ancak tüm bunlar yapılırken kendi yönetim felsefesi ile çelişerek kent dinamiklerine danışılmaması, haber dahi verilmemesi, Diyarbakır’daki başıboşluğu, sahipsizliği bir kez daha gündeme getirmiş oldu.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Cumali Atilla’nın her fırsatta dile getirdiği “Halkın isteklerine göre projeler yürütüyoruz. Hemşehrilerimizle yüz yüze görüşerek çözüm odaklı çalışıyoruz” sözlerine yer verilen açıklamada şöyle denildi: “Diyarbakır’da gerek yazılı gerek görsel medyanın farklı alanlarına uzanan birçok konuyu içeren bir eğitim programını hayata geçireceksiniz. Ancak bunu yaparken bu kentteki basın birikimini ve deneyimini görmezden geleceksiniz, onlarla paylaşmayacaksınız, Ankara’da bulunan bir dernek ile kente dair bir karar alırken bu kentin dinamiklerini sürece dahil etmeyeceksiniz, projenin pratikte nasıl bir karşılık bulacağını sormayacaksınız, böyle bir anlayış kabul edilemez.”
(DUVAR)