'Diyarbakır imardan önce özür bekliyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Nisan Cumartesi günü çok sayıda bakan ve milletvekiliyle birlikte Diyarbakır'da olacak. Diyarbakırlılar bu ziyaret öncesi Erdoğan'dan ne bekliyorlar?

Abone ol

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Nisan Cumartesi günü çok sayıda bakan ve milletvekiliyle birlikte Diyarbakır'da olacak. 1 Nisan'da gerçekleşecek mitingin duyurusunu yapan pankartlar günler öncesinden kentin işlek caddelerine asıldı. Bilboardlarda, cumhurbaşkanının yapacağı açılışlar da duyuruldu.

Afişlerden ve pankartlardan anlaşılan o ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, mitingde ağırlıklı olarak Diyarbakır'ı kalkındırma projelerini anlatacak. Çünkü duyurularda Kürt sorununun çözümü ile ilgili herhangi bir ibare yok.

Şeyh Said'in adı kullanılarak asılan pankart ise hatırlanacağı gibi tepkiler üzerine kaldırılmıştı. AK Parti İl Başkanlığından yapılan açıklamada "pankartı biz asmadık, kimin astığını da bilmiyoruz" denilmişti. Diyarbakırlılar tarafından "inandırıcı bulunmayan" açıklamaya konu olan pankartta ise Başbakan Binali Yıldırım'ın fotoğrafı yer alıyordu.

MÜZAKERE MASASI

Cumhurbaşkanı Diyarbakır'a gelecek, kalkınma projelerinden söz edecek ve referandum için "Evet" oyu isteyecek. Peki, Diyarbakırlılar ne istiyor? 7 Haziran genel seçiminden sonra şiddetli bir savaşın içinde ayakta durmaya çalışan Diyarbakır'ın öncelikli beklentisi nedir?

Tesadüfen karşılaştığım Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır eski şube Başkanı Selma Atabey'e sordum bu soruları. Atabey, "yaklaşık 40 yıldır devam eden savaşın bitirileceğine dair bir mesajla gelsin isterdim" diyerek şunları ekledi: "Sur'u ve daha birçok yeri yıktılar. Şimdi referandumda 'Evet' çıkarsa buraları imar edeceğiz, diyorlar. Diyarbakır imardan önce özür bekliyor. Bütün bu yıkımlar için, ölümler için özür bekliyor. Sonra belki imar da konuşulur."

Hemşire olarak çalışan Selma Atabey, mesleğinden ihraç edilmiş binlerce insandan biri. İmardan, iş olanaklarından önce Kürt sorununun çözümünü istediğini söylüyor Atabey: "Cumhurbaşkanı keşke Diyarbakır'da 'Dolmabahçe mutabakatına geri dönüyoruz, 10 maddelik deklarasyonu hayata geçiriyoruz' dese. Ancak masayı devirdiğinden bu yana, buna hiç niyetinin olmadığını da görüyoruz. Dolayısıyla boş vaatlerle geliyor Diyarbakır'a ve hiç inandırıcı değildir."

'İNSANLAR ÖLMEYECEK' DESİN

Arada gittiğim kafenin garsonuna, cumhurbaşkanının geliş tarihini ve vaatlerini gösteren fotoğrafları gösterdim. "Senin beklentin nedir" diye de sordum.

Garsonun yüzündeki gülümseme silindi, yerine bir keder oturdu. "İnsanlar ölmesin yeter abi" dedi. Sonra da "bu vaatleri yıllardır söylüyorlar, ama biz bir şey görmüyoruz. Yine görmeyeceğiz, belki onların adamları görürler" diye devam etti.

Kısa bir cevap yeterdi bana, ama yan masadan çağrılıncaya kadar konuştu garson: "Barış olursa her şey olur abi, iş olur, yatırım olur, huzur olur. Onun için önce savaşı bitirsinler."

.

BÖLGENİN EN BÜYÜK CAMİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte, 1 Nisan'da bölgenin en büyük camisi olarak tasarlanan yapının temelini de atacak. Külliye olarak tasarlanan projeye belediye, Mimarlar Odası ve çevreciler karşı çıkmıştı.

Karayolları 9. bölgeye aitken Diyanet Başkanlığı'na devredilen 28 dönüm arazi üzerine inşa edilecek külliyede sadece cami bulunmayacak. Alış veriş merkezleri, oyun alanları, dini eğitim veren mekânlar da yer alacak. Belediye, Mimarlar Odası ve çevrecilerin külliyeye karşı çıkması, iktidara yakın medya organlarında eleştirilmişti.

Söz konusu kurumlar ise asırlık ağaçların kesilmesine, Cumhuriyet tarihi ile yaşıt binaların yıkılmasına karşı çıktıklarını dile getirmişlerdi. Aynı zamanda eski şehir stadyumu ile birlikte daha önce karayollarına ait arazinin, şehrin nefes almasına olanak sağladığını; şehir stadyumunun yerine dev alış veriş merkezinin kurulacak olması ile yapılacak külliye inşaatına şehrin nefes borusunu tıkayacağı gerekçesiyle karşı çıkmışlardı. Külliyenin yapımı itirazlar üzerine durdurulmuş, OHAL ile birlikte yeniden gündeme gelmiş ve kazı çalışmalarına vakit geçirmeden başlanmıştı.

Dolayısıyla Erdoğan'ın muhtemelen büyük projelerden biri olarak sunacağı külliye, şehrin dinamiklerini memnun etmeyecek.

ALAN BU KEZ DOLMAYACAK KAYGISI

Diyarbakır'da mitingler İstasyon Meydanı'nda yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce burada mitingler düzenlemişti. Ancak referandum çalışmaları için geleceği Diyarbakır'da bu kez Valiliğin önündeki alanı tercih etti.

Neden Valiliğin önündeki küçük meydanı tercih ettiği ise rivayetlere neden oldu. Güvenlik gerekçesiyle olduğunu düşünenler var. Ancak asıl kaygının, HDP'nin her mitingde doldurduğu alanın bu kez dolmayacak olmasından kaynaklandığını ileri sürenler de var.

Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Valiliğe yakın bütün yollar trafiğe kapandı. Yolların miting sonrasına kadar kapalı kalması, trafik sorunu yaşamayan Diyarbakır'da kargaşaya neden olacak gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanının gelişini Diyarbakırlılar en çok bu sorun nedeniyle ve artan güvenlik önlemleriyle konuşacak gibi görünüyor.