Diyarbakır kayyımı 45 işçiyi zorla emekli etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 45 işçi, kayyım yönetimi tarafından hiçbir bildirim yapılmadan emekli edildi. Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Taş, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Abone ol

DİYARBAKIR- Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde farklı birimlerde çalışan 45 işçi, her gün olduğu gibi o sabah da işe gitti. Ancak “Siz artık emeklisiniz” denildi ve evlerine gönderildiler.

İşçilerin hiçbiri emekli olmak için başvuruda bulunmamıştı. Bu yüzden böyle bir sürprizle karşılaşınca sarsıldılar. Kimi 12 yıl, kimi 28 yıl emek vermişti belediyeye. Binlerce işsiz insanın yaşadığı Diyarbakır’da çalışıyor olmak bir şanstı onlar için. Bir işleri ve aldıkları ücret doğrultusunda gelecekle ilgili hayalleri vardı.

Kimse onlara “Emekli olmak ister misiniz?” diye sormamıştı. “Emekli olun” denilmişti ama onlar, emekli maaşıyla hayat ve hayal kurmanın zor olduğunu bildikleri için, kabul etmemişti bu teklifi.

Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş

'HAZIRLIKSIZ YAKALANDILAR'

Emeklilik yaşı diye bir kavram ya da zaman dilimi var ve insanlar, bu yaşa yaklaştığında psikolojik ve ekonomik olarak kendilerini emeklilik hayatına hazırlar. Ancak 45 işçi, daha önce bir bildirim dahi almadan, iş yerinin kapısından geri gönderildiler.

Süreçle ilgili bilgi veren DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş, işçilerin emekliliğe hazırlıksız yakalandığını söyledi: “Tüm çabalarımıza rağmen hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız zorla emekli edildi. Hazırlıksız oldukları için sosyal ve psikolojik olarak etkilendiler.”

Emekli edilmeye hazırlıksız yakalanan işçiler bu durumdan nasıl etkilenecek? Taş, “Mesela çocuğunu okutmaya hazırlanan bir insan düşünün. İşçi, çocuğunun eğitimi için diyelim 2 bin lira bütçe ayırmış. Emekli edilince bu bütçeyi karşılaması mümkün değil. Zorla emekli edilen bütün arkadaşlarımız benzer sorunlarla karşı karşıya kaldılar” dedi.

Kamuran Taş, verdiği örneğin hukuksuzluğun ekonomik kısmı olduğunu belirterek, “Yasada 3 yıl çalışanların 8 hafta önceden bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Burada işveren, yasayı da çiğnemiş oluyor. Bizim bu uygulama için ‘hukuksuzdur’ dememizin bir nedeni de budur” ifadesini kullandı.

Taş, ayrıca 25 yıl hizmet verdiği kurumdan zorla emekli edilmenin kişinin duygu dünyasını tahrip edeceğini ve kişide psikolojik çöküntüye neden olabileceğini dile getirdi.

İŞÇİLERE ‘EMEKLİ OLUN’ BASKISI

“Zorla emekli edilen” 45 işçi vesilesiyle konuştuğumuz Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş, sürecin yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığına dikkat çekti. Taş’ın anlattığına göre belediye, önce 100’ün üzerinde çalışandan emekli olmalarını istedi. Emekli olmak istemeyen işçiler mobbinge maruz kaldı. Görev yerleri değiştirildi, ilçelerde görevlendirildiler.

İşçilerin bir kısmı maruz kaldıkları mobbinge dayanamadı. Emeklilik dilekçelerini vererek emekliye ayrıldılar. Bir süre önce rızaları dışında emekli edilen 45 işçi ise baskılara rağmen emekli olmayı reddedenler.

'KENDİ ADAMLARINI İŞE ALACAKLAR'

İşçiler neden zorla emekli edildi? Kamuran Taş, bu soruya şöyle cevap verdi: “Birincisi, kıdem tazminatı yüksek işçiler, 6 bin lira civarında maaş alıyor. Belediye bu maaşı fazla buluyor. Onların yerine şirketler üzerinden alacakları işçileri en fazla 3 bin 500 lira ücretle çalıştıracaklar. İşçinin deneyimine bakmıyorlar, maliyet gözüyle bakıyorlar yani. İkincisi, emekli ettikleri işçilerin yerine kendi adamlarını işe alacaklar. Dışarıdan çok sayıda insanın belediyede çalıştırıldığını biliyoruz. Yani liyakat, deneyim aramıyorlar, tasarruf ettikleri de yalan. Su işlerinden, park ve bahçelerden, itfaiyeden emekli ettikleri işçiler bu şehrin röntgenini çekebilecek bir deneyime sahipler. Çalışmalarına engel fiziksel ve psikolojik hiçbir engel olmayan, şehre hizmet etmeye devam etmek isteyen insanları emekliye ayırdılar.”

Arkadaşlarının iradeleri dışında zorla emekli edilmemesi için sendika olarak belediye yönetimiyle hem resmi hem sözlü olarak görüştüklerini söyleyen Taş, “En son belediye yönetimine ihtar çekerek, işçilerin kendi rızaları dışında emekli edilemeyeceğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu kendilerine ilettik. Tüm çabalarımıza rağmen hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımız zorla emekli edildi” dedi.

KÖTÜ NİYET TAZMİNATI

Arkadaşlarının tüm çabalarına rağmen hukuksuz bir şekilde zorla emekli edildiğini tekrarlayan Taş, işçilerin konuyu yargıya taşıyacağını söyledi. Ancak Genel-İş Şube Başkanı Taş, mahkemeyi kazandıkları halde işçilerin işe geri alınmayacağına dair duyum aldıklarını belirtti.

Taş, “İnsanların nasıl etkilenebileceğini düşünmeden kapı dışına atanlar, mahkemede kaybetseler de kararlarında ısrar edebilirler. Kötü niyet tazminatı ödeyerek işçileri işe geri almayabilirler, bu konuda hazırlık yaptıklarını duyuyoruz. Ancak buna rağmen mahkemeye başvuracağız. Arkadaşlarımız mahkemeyi kazanırlarsa hukuksuzluk ortaya çıkmış olacak. Bu da bizim için önemlidir” diye konuştu.

'SORUNLARA SORUN EKLİYORLAR'

Sendikalarının üyesi birçok işçinin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiğini hatırlatan Kamuran Taş, şöyle devam etti: “Şimdi bu yetki Vali'ye devredilmiş durumda. Vali tarafından oluşturulan İl Güvenlik Koordinasyon Kurulu istediği zaman çalışanları ihraç etme yetkisine sahip. Büyükşehir Belediyesi’nden 45 işçinin zorla emekli edilmesi de bize şunu gösteriyor: İhraç etmiyor ama bu kente hizmet etmeye hazır, bu kentle aidiyet duygusu olan işçileri zorla emekli ediyorlar.

Ben de yıllarca belediyede, birçok belediye başkanıyla çalıştım. Seçilmiş belediye başkanları döneminde de kimi sorunlar yaşanıyordu. Ancak belediye başkanları bölgenin insanı oldukları için hassas davranıyorlardı ve çözüme yönelik tutumları vardı. Kayyımların böyle bir hassasiyetleri yok. Üstten bakıyorlar ve ‘Ben yaptım, oldu’ şeklinde bir yaklaşımları var. Bu da doğru değildir ve böyle davranınca sorunlara başka sorunlar eklemiş oluyorlar."