Diyarbakır Kitap Fuarı'nda Hatip Dicle'nin kitabına el kondu

Dönemin İmralı Heyeti üyesi Hatip Dicle'nin kaleme aldığı "Efrin Direniş Günlüğü" kitabına Diyarbakır 8'nci Kitap Fuarı'nda el kondu. Fuarda standı basılan Aram Yayınevi’den dayanışma çağrısı geldi.

Abone ol

DUVAR- Diyarbakır 8. Kitap Fuarı’nda 'Efrin Direniş Günlüğü' kitabına da el kondu. 

M.A'da yer alan habere göre; polisler, bugün de stantta satışı yapılan 'Efrin Direniş Günlüğü' kitabına el koydu. Kitap, siyasetçi Hatip Dicle’nin 20 Ocak 2018-20 Ocak 2019 tarihleri arasında Suriye'nin Afrin kentinde yaşanan savaşı kronolojik bir şekilde anlatıyor. 

Polisler, el koyma kararına savcılık kararını gerekçe göstererek, stantta arama da yaptı. 

Polisler, fuarın açılışından bu yana Aram Yayınevi'nin 4 kitabına el koydu. 2 Ekim’de Mahmut Aba’ya ait 'Dildarê Serkeftinê' adlı kitaba el kondu. Dün yapılan baskında ise Nelson Mandella’nın otobiyografisi olan 'Özgürlüğe giden uzun yol' kitabı ile Mehmet Hayri Durmuş’un mektuplarının derlendiği kitaba da el kondu. 

'MANDELA'NIN KİTABININ TOPLATILMASI KOMEDİDİR'

Aram Yayınevi sahibi Hakkı Boltan, kitap fuarında stantları basılarak yayınevlerinden çıkan kitaplara el konulmasına tepki gösterdi. Bostan, baskı ve korkutmalara karşı en iyi cevabın kitap almak olacağını söyledi.

Boltan, "Pazartesi gelip yasaklı olmayan kitaba el koydular. Arkadaşlarımızı gözaltına alarak emniyette meşgul ettiler. Stant çalışanı arkadaşımızı ve okuyucuyu Aram Yayınevi'nden uzaklaştırmaya çalıştılar. Aram'a gidiş gelişler bu baskılardan sonra daha fazla arttı. Yine polis hiçbir tebligat göstermeden 2 kitabımıza el koydu, burada çalışan başka bir arkadaşımız emniyete götürerek bir korku yaratmak istediler. Bu saldırı ve korkutma politikalarıyla sonuç alamazlar. Bu saldırıları, baskıları kınıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Baskılara fuara katılan yayıncıların da tepkili olduğunu dile getiren Boltan, okuyucu ve toplumu Aram Yayınevi'ne sahip çıkmaya çağırdı. Baskı ve korkutma politikalarına karşı verilecek en iyi cevabın kitap almak olduğunu ifade eden Boltan, "Mesele kitabın yasaklı olması değil, amaç kitapların okunmasını engellemek. Fakat her saldırı olduğunda insanların, gençlerin, kadınların, çocukların okuma hevesi daha fazla artıyor. Aram'ın okurları baskılarla daha fazla artıyor" diye konuştu. 

Mandela'nın otobiyografisini konu alan kitabının toplatılmasını "komedi" olarak yorumlayan Boltan, "Mandela dünyada demokrasinin rengidir. Dünyada her alanda ödül ve saygı kazanmış biridir. Onun kitabının Türkiye'de polis ve mahkeme eliyle yasaklanması şunu gösteriyor: Bunlar Mandela'ya layık değiller ve onu anlamıyorlar. Mandela'nın, demokrasinin ve insanlığın karşısındalar" şeklinde konuştu. 

(MEZOPOTAMYA AJANSI)