Diyarbakır Sağlık Platformu: Mevcut yönetim yetersiz
Diyarbakır Sağlık Platformu, korona virüsüne karşı hazırlıklarla ilgili yaptıkları online değerlendirme sonuçlarını paylaştı. Mevcut yönetimin süreci yönetmekte yetersiz kaldığı ifade edilen açıklamada sağlık çalışanlarına yönelik talepler sıralandı.
DUVAR - Diyarbakır’da Sağlık Platformu’nu oluşturan oda ve sendika temsilcileri, 11 Mart’tan beri Türkiye’de yayılan korona virüsü salgınıyla ilgili hazırladıkları değerlendirme sonuçlarını paylaştı. Hastalığın Türkiye’deki yayılma hızına dikkat çekilirken, “Önümüzdeki haftanın/haftaların çok kritik önemde olduğunu öngörmekteyiz. Hasta sayısının hızla artabileceğini, sağlık sisteminin taşıyamayacağı çok sayıda hasta başvuruların olabileceğini öngörmekteyiz. Bu nedenle planlamaları ivedilikle yapmak ve gerekli önlemleri zamanında almak yaşamsal önemdedir” denildi.
Açıklamada, meslek örgütlerinin pandemiye karşı yaptığı uyarıların yetkililer tarafından ciddiye alınmadığı belirtilirken hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yeterli koruyucu kişisel ekipman sağlanmadan öldürücü salgınla mücadeleye başlatıldığı vurgulandı. Sürecin şeffaf işletilmediği ifade edilen metinde mevcut yönetim anlayışıyla korona virüsünün üstesinden gelinmesinin olanaksız olduğu söylendi.
'SOSYAL DEVLET ANLAYIŞININ BENİMSENMESİ TARİHSEL BİR SORUMLULUK'
Korona virüsüne karşı alınması gereken önlemlerin sıralandığı açıklamada, hastalığı engellenmenin en iyi yolunun kişisel hiyjen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunması olduğu vurgulandı. Bütün yurttaşları gözeten bir sosyal devlet anlayışını benimsemesinin tarihsel bir zorunluluk olduğunu hatırlatılırken, evde kalmak zorunda olan, asgari yaşam ihtiyaçları için maddi olarak desteklenmesi gereken vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması talep edildi.
'EN BÜYÜK RİSK GRUBU SAĞLIK ÇALIŞANLARI'
Hastalıkla ön safta mücadele eden sağlıkçılar en büyük risk grubunu oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Yetkililerden en ivedi talebimiz kişisel koruyucu ekipman eksikliklerinin bir an önce giderilmesidir. Sağlık emekçilerinin, başta N-95 maske olmak üzere kişisel koruyucu malzemelerde yaşanılan eksiklikler ASM ve özel hastaneler dahil tüm sağlık kurumlarda acilen giderilmelidir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca, Diyarbakır düzeyinde var olan koordinasyon masasına Sağlık Platformu’nun temsilcilerinin de dahil edilmesi, Gazi Yaşargil EAH’deki alt yapı sorunlarının giderilmesi ve bu süreçte hastalığın bulaşma riski nedeniyle eve gitmek istemeyen sağlık çalşanlarına otel, yurt ve misafirhanelerde kalabilme olanakları sağlanması talep edildi. (HABER MERKEZİ)