Diyarbakır saldırısı sanığı: Emniyette işkence gördüm

Diyarbakır'da HDP mitingine düzenlenen bombalı saldırını sanığı Orhan Gönder, ifadesi alınırken baskı ve işkence gördüğünü öne sürdü.

Abone ol

DUVAR - HDP'nin, Diyarbakır'da düzenlenen mitingine yönelik bombalı saldırıyla ilgili davanın duruşması bugün görüldü. Sanık Orhan Gönder'in ifadesi görüntüleri istenen emniyetten, görüntü kaydı yapılmadığı cevabı geldi. Saldırıyla alakası olmadığını öne süren Gönder, emniyette işkence gördüğünü iddia etti. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün davaya müdahillik talebi ise reddedildi.

HDP'nin, 5 Haziran 2015'te Diyarbakır'da yaptığı mitinge düzenlenen bombalı saldırıda, 5 kişi yaşamını yitirirken 400'den fazla kişi yaralandı. IŞİD tarafından üstlenilen saldırıyla ilgili davanın üçüncü duruşması bugün görüldü.

DİHABER'in haberine göre, Sincan Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, tutuklu sanıklar İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Orhan Gönder, Burhan Gök ve avukatları ile müşteki yakını ve avukatları katıldı. Mustafa Kılınç’a ev kiralayan Halil İbrahim Sezgin de Diyarbakır’dan, SEGBİS ile aracılığı ile duruşmaya katıldı.

EMNİYETTEN 'GÖRÜNTÜ KAYDI YOK' CEVABI

Sanıklardan Orhan Gönder’in emniyette alınan ifadesinin görüntüleri mahkemeye gelmedi. Emniyet ifade sırasında görüntü alınmadığını iddia etti. Patlamanın yaşandığı yerin yakınında bulunan lisesinin görüntü kayıtlarının ise “bir ay süreyle silindiği” belirtildi.

Mustafa Kılınç’a ev kiralayan Halil İbrahim Sezgin, sanık Burhan Gök’ü de binaya girerlerken gördüğünü söyledi. Kılınç sadece ev kiraladığını ve tanık beyanının kendi anlattıklarını doğruladığını savundu. Burhan Gök ise ev kiralama ile bir alakası olmadığını ve sadece şoför olduğunu iddia etti.

'SALDIRIDAN ÖNCE GÖZALTINA ALINIP SERBEST BIRAKILDILAR'

Müşteki avukatı Kazım Bayraktar, sanık Mustafa Kılıç ve Burhan Gök’ün polisler tarafından daha önce takip edildiklerini öne sürdü. Sanıkların eve birlikte geldikleri yabancı uyruklu bir kişi ile telefon görüşmelerinin tespit edildiğini belirten Bayraktar, bu kayıtların mahkemeye getirilmesini talep etti.

Bu yabancı şahıs ve İbrahim El Bakraoui’nin o dönem gözaltına alınıp bırakıldıklarını ifade eden Bayraktar, “İbrahim’e yurt dışı yasağı koyuluyor. Sonra da bu yasağa rağmen sınır dışı ediliyor. İbrahim Türkiye’den ayrıldıktan sonra ise Belçika’da katliam yapıyor. İbrahim Bakraoui ile aynı araçta görülen sanık Mustafa Kılınç’ın abisi Levent Kılınç da davaya dahil edilmelidir” şeklinde konuştu.

Mağdurlar, Musa Aktaş ve Sedat Batuhan duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Aktaş ve Batuhan, Kürtçe konuştuğu için, bir sonraki duruşmada Türkçe tercüman aracılığıyla beyanlarının alınmasına karar verildi.

'EMNİYETTE İŞKENCE YAPILDI'

Bombacı olduğu iddiası ile yargılanan Orhan Gönder, hiçbir örgütle bağlantısının olmadığını iddia etti. Gönder, "Sadece esrar ticareti için mitinge gittim. Emniyetteki ifademde 3 gün bana baskı ve işkence yapıldı. O görüntülerin gelmesini talep ediyorum” ifadeleri kullandı.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları reddetti.

MÜŞTEKİ AVUKATLARININ TALEPLERİNİN BİRÇOĞU REDDEDİLDİ

Mahkeme heyeti, müşteki avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesine ilişkin, sanıkların ve şüphelilerin kaldıkları otelden sonraki güzergahlarında bulunan trafik görüntülerinin, sahip oldukları taşınmazların, yurda giriş çıkışlarının, banka ve PTT’de yaptıkları para transferlerinin tespit edilmesi taleplerini reddetti.

Heyet, yalnızca sanıkların üzerine kayıtlı telefonlardaki görüşme kayıtlarının tespitini kabul edildi.

Müfettiş raporunda elde edilen delillerin davaya dahil edilmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün davaya müdahillik talebi de reddedildi. Dava, 25 Nisan 2017'ye ertelendi.