Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı: 1 yılda 9 kadın öldürüldü
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, kentte bir yılda 9 kadının katledildiğini, 1499 kadının şiddet gördüğü gerekçesiyle başvurduğunu açıkladı
DİYARBAKIR - Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 20 Kasım 2022 ile 20 Kasım 2023 tarihlerini kapsayan kadına yönelik şiddet, tecavüz ve tacizlere dair raporunu açıkladı.
Rapor, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Baro’nun LGBTİ+ Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu (ÖHD), Dayanışmanın Kadın Hali Derneği verilerinden ve ağ bileşeni kurumların, başvuru sürecinde edindikleri gözlemler, tespitler ve çözüm önerilerinden oluştu.
CEZASIZLIK POLİTİKASI
Rosa Kadın Derneği’nde yapılan basın toplantısıyla açıklanan raporu, İHD Kadın Komisyonu üyesi Halise Dakalı okudu. Kadına karşı şiddetin artarak devam ettiğini ve kadınların şiddetin her türlüsüne maruz kaldığını söyleyen Dakalı, mağdur edilen kadının çeşitli mekanizmaların devreye girmemesiyle yalnızlaştırıldığını belirtti. Dakalı, “haksız tahrik", "iyi hal indirimi” gibi sembolik cezaların kadına yönelik işlenen suçların yargı eliyle cezasızlıkla sonuçlandığını söyledi.
KADIN KURUMLARINA YARGI BASKISI
“Kürt ve kadın düşmanlığıyla hareket eden ve bölgeye özel olarak gönderilen üniformalı/üniformasız erkekler üzerinden üretilen bu politikalarla kadınların bedeni, dili, kimliği ve varlığı hedef alınmaktadır" diyen Dakalı, şunları söyledi: "Politik, sosyal, kültürel, ekonomik ve benzeri tüm alanları hedefi haline getiren özel savaş politikaları, aynı zamanda toplumun ve bireyin zihniyetine de odaklanarak, kadınların hak arayışlarına karşı bir sindirme, yıldırma ve korkutma aracı olarak da kullanılmaktadır."
Şiddet biçimleri karşısında mücadele eden kadın kurumlarına karşı iktidarın baskısına da değinen Dakalı, “Rosa Kadın Derneği üyelerine yönelik olarak sık sık hukuka aykırı bir şekilde gözaltılar ve aramalar yapılmaktadır. Buna yönelik bir başka örnek ise TJA aktivistlerine ve kadın siyasetçilere dönük yargı tacizlerinin sistematikleştirilmesidir” ifadesini kullandı.
ŞİDDET BAŞVURULARI
Şiddet raporunun detaylarını ise Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Sıla Demir paylaştı. Şiddetle Mücadele Ağı’nda başvuru alma yöntemiyle çalışan kurumların oluşturduğu veri havuzuna göre 20 Kasım 2022 - 20 Kasım 2023 tarihleri arasında Diyarbakır özelinde toplam bin 499 başvuru olduğu belirtildi. Bu başvuruların bin 410’u psikolojik şiddet, bin 275’i ekonomik şiddet, 904’ü fiziksel şiddet, 546’sı diğer şiddet türleri, 319’u cinsel şiddet, 147’si dijital şiddet, 17’si sosyal şiddet şeklinde olduğu kaydedildi.
Yine bir yıl içerisinde Diyarbakır'da 2 şüpheli ölüm, 9 kadın cinayeti, 7 intihar teşebbüsü ve 22 LGBTİ+’lara yönelik şiddete dair başvuru alındığı belirtildi.
Raporda ayrıca şiddete maruz kalan çocuklar ile ilgili veriler de paylaşıldı. Verilere göre çocuklara yönelik cinsel taciz 78, reşit olmayanla cinsel ilişki 177, çocukların cinsel istismarı 741 olarak belirlendi. (DUVAR)