Diyarbakır'da 24 kadının gözaltına alınması protesto edildi: Sistematik devlet şiddetidir

Diyarbakır’da sabah saatlerinde evlerinde gözaltına alınan 24 kadın için basın açıklaması yapıldı. Kadın kurumları, "Bu yapılan yargı tacizini kadınlara yönelik tahammülsüzlük olarak görüyoruz" dedi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, kentte sabah saatlerinde yapılan ev basınlarında Özgür Kadın Hareketi (TJA), Rosa Kadın Derneği ve sendika üyelerinin de aralarında olduğu 24 kadının gözaltına alınmasını adliye önünde yaptığı açıklamayla protesto etti. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ve çok sayıda kadın katıldı.

'SALDIRILAR YARGI TACİZİDİR'

Rosa Kadın Derneği yöneticisi Ruken Ergüneş, "Bu sabah operasyonla yargı tacizine bir yenisi daha eklendi" dedi. Gözaltına alınan kadınlarla, henüz bir hafta önce alanlarda kadınlara dönük saldırılar için iktidarın mesaj verdiğini kaydeden Ergüneş, "Bu yapılan yargı tacizini kadınlara yönelik tahammülsüzlük olarak görüyoruz" diye konuştu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Özüm Vurgun, kadın kurumları adına ortak açıklamayı okudu. Vurgun, son iki yıldır iktidarın, kentte atadığı kayyımlarla birçok kadın derneği ve aktivistini saldırılarla hedef aldığını belirtti. Vurgun, "Yargı taciziyle Kürt kadınlara yönelik yapılan bu saldırıların amacı kadınları susturmak, özgürlük- adalet ve barış taleplerini kriminalize etmektir" ifadelerini kullandı.

'KADINLARA DEĞİL, FAİLLERE BARİKAT OLUN'

Gözaltına alınan kadınlar için 24 saatlik görüş yasağının getirildiğini belirten Vurgun, yasağı özgürlük ve güvenlik ihlali olarak değerlendirdi. Vurgun, şöyle konuştu: "Çoklu temelde ayrımcılıkla mücadele eden Kürt kadınlarının ürettiği her sözün, faaliyete geçirdiği her eylemin, kimliğinden dolayı nasıl suça dönüştürüldüğünü biliyoruz. Bütünlüklü bir mücadele olmadan ve toplumsal cinsiyet adaleti sağlanmadan hiçbir kimliğin tek başına özgürleşemeyeceğinin farkındayız. Siyasal iktidarın kadınların hak ve kazanımlarını hedef aldığı, pek çok ildeki 8 Mart eylemlerini engelleme girişimiyle ve alanları barikatlarla çevirmesiyle tescillenmiştir. Bugün yapılan operasyonun toplu gözaltı şeklinde olması ve listenin tamamının kadınlardan oluşması Kürt kadın mücadelesine verilmek istenen bir gözdağıdır. Daha önce de başta Rosa Kadın Derneği  hedef alınmak üzere gerçekleştirilen 22 Mayıs 2020 ve 5 Nisan 2021 operasyonlarında yapılan toplu gözaltı işlemleri, saldırının münferit değil sistematik devlet şiddeti olduğunun ispatıdır."
Baskıların kadınları yıldıramayacağını belirten Vurgun, "Kadına yönelik şiddetle mücadele edenleri değil, kadınları her gün öldüren, şiddet uygulayan, homofobi ve transfobi, nefret ve ayrımcılık suçu işleyen, taciz eden, tecavüz eden, failleri yargılayın. Kadınlara değil, faillere barikat olun" dedi.

'GERİ ADIM ATTIRAMAYACAKSINIZ'

HDP'li Remziye Tosun da gözaltılara tepki gösterdi. Tosun, “Kadın düşmanlarını biliyor ve tanıyoruz. 8 Mart’ta güçlü ses çıkaran kadınları bastırmaya çalışıyorlar. Newroz’a daha güçlü katılımı engellemeye çalışıyorlar. ‘Yaşasın Newroz’ diyerek Newroz alanlarını 8 Mart alanları gibi dolduralım. Asla ama asla kadınlara geri adım attıramayacaksınız" diye konuştu. (DUVAR)