Diyarbakır'da 5 yıllık stratejik plan toplantılarına muhtarlarla başlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, 5 yıllık Stratejik Plan hazırlığı kapsamında Sur, Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir'deki mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Planı’nın hazırlığına 17 ilçede halk, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, belediye eş başkanları ve meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarını dahil etmek amacıyla çalışmalara başladı. Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki toplantıların ilki Sur, Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerindeki mahalle muhtarlarıyla yapıldı. Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ilçe belediyelerinin eş başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, genel sekreter yardımcıları, DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, büyükşehir ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün ilgili daire başkanları ile çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.

Toplantıda mahallelerinde yaşanan su ve yol gibi altyapı sorunlarını dile getiren muhtarlar, mahallelerindeki sorunların yanı sıra 5 yıllık Stratejik Plana ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdi.

BUCAK: 5 YILI HEP BİRLİKTE PLANLAYACAĞIZ

Toplantıda konuşan Eş Başkan Bucak, 5 yıllık Stratejik Plan kapsamında toplandıklarını belirterek, toplantıya katılan mahalle muhtarlarına teşekkür etti. Sivil toplum örgütleri, muhtarlar, toplumun tüm dinamikleri ve halkla birlikte 5 yılı planlayacaklarını vurgulayan Bucak, aralık ayından bu yana köylerin altyapı, su ve yol sıkıntılarının farkında olduklarını söyledi. Bucak, seçimden sonra bazı planlamalar çerçevesinde DİSKİ Genel Müdürlüğü ve ilgili daire başkanlıklarıyla yerinde tespitler yaptıklarını kaydetti.

Kayyım atama ve uygulamalarına dikkat çeken Bucak, kayyımların atandığı 8 yılda amacın halkın yoksul ve yoksun bırakılması, belediyelerde bir talan ve rantiye yaratmak olduğunu ifade etti. Belediye kaynaklarının halk için kullanılmadığını kaydeden Bucak, kayyımların 8 yıl boyunca muhtarlarla yaptığı toplantıların da yaşanan sorunlara bakıldığında havada kaldığını belirtti. Belediyelerine sahip çıkacaklarını vurgulayan Bucak, “Biz belediyelere sahip çıkacağız derken, bu halkın kazanılmış haklarına ve halkın olan bütçesine sahip çıkacağız. Yoksa biz binalardan ve duvarlardan bahsetmiyoruz” dedi.

Kayyım atamalarına karşı birlik olma çağrısı yapan Bucak, “Bugün halkın olan belediyelere yönelim olduğunda birlikte karşısında olmalıyız, ses çıkarmalıyız. Nerede olursak olalım, demokratik hakkımızı kullanmalıyız. Bunun antidemokratik ve gayrimeşru, hiçbir hukukta yeri olmadığını ifade etmek zorundayız” diye konuştu.

'SU TASARRUFUNA KENDİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ'

Eş Başkan Doğan Hatun ise 5 yıllık stratejik planı oluşturmak için toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini aldıklarını ifade ederek, dünyanın başlıca sorunlarından biri olan su sorununa dikkat çekti. Hatun, “DİSKİ su planlaması yaparken, su kaynakları, bir evde kaç kişi yaşıyor, ne kadar su ihtiyacı var, hepsini planlanmalı. Eğer içme suyu ile bahçeler sulanırsa su israfı yapılmış olur. Biz tüm ilçelerde bunun ARGE çalışmasını yaptık. İçme suyu ile sulama suyu ihtiyacını belirledik. İki tane barajımız var. Yapılan araştırmalara göre, bir ailenin aylık su ihtiyacı yaklaşık 130 ton dolayındadır. Dicle’de 500 ton su harcanıyor. Halen susuz kalıyoruz, neden? Çünkü bu su bahçelere, sulanma işlerinde kullanılıyor. Sulama ve içme suyunu ayrı kullanalım. İçme suyu için planlama yapılmalıdır. Öncelikle kendimizle başlamalıyız. Biz suyu tasarruflu kullanmaya başlamasak, bunu komşumuzdan ve köyümüzden, mahallemizden, şehrimizden de isteyemeyiz. Bu belediyenin sorunundan ziyade bizim sorunumuzdur. Biz tüm ilçelerimizin, en uzak mahallesine kadar, su sorunuyla ilgili detaylı araştırma yaptık. Tek bir köy bile susuz kalmayacak biçimde planlama yaptık. Sondaj ile sulama sorunlarını da çözeceğiz” dedi.