Diyarbakır'da 8 Mart etkinlikleri başladı

Dicle Amed Kadın Platformu, kadınları mücadeleyi her zamankinden daha çok sahiplenmeye çağırdı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerini, basın açıklamasıyla duyurdu.

Diyarbakır’ın Ofis semtinde bulunan Hazal Park'ta yapılan açıklamayı DAKP adına Eğitim Sen 2 no'lu Şube Kadın Sekreteri Songül Can Şimşek okudu. Şimşek, bütün kadınları mücadele saflarını sıkılaştırmaya ve her alanda mücadele etmeye çağırdı.

'KADIN KIRIMINA GÖZ YUMULUYOR'

"Pandemi ile beraber yaşanan ekonomik ve toplumsal krizde en güvencesiz konumda olan, yokluğa, yoksulluğa en çok maruz kalan kadınların, ciddi hak kayıpları yaşamasının yanı sıra, kamusal alandaki varlığına, kimliğine, yaşam alanlarına, bedenlerine ve emeklerine dönük saldırılar da artmıştır" denilen açıklamada, kadınların yaşamdan koparıldığı bu şiddetin adının artık kadın kırımı olduğu vurgulandı.

Kadın kırımına erkek devlet ve erkek yargının göz yumduğu hatta desteklediği ifade edilen açıklamada, "Kırımın amacı kadın mücadele hareketlerini zayıflatmak, kadınları, esnek, güvencesiz işsizliğe, yoksulluğa, tacize, tecavüze, istismara, baskılara katliamlara karşı çaresiz, erkeğe, devlete mahkûm etmektir" denildi.

'KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR ARTTI'

AK Parti-MHP iktidarının kendi içinde korku yaşadığı ifade edilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Kadın özgürlük mücadelesine, eşitliğe, barışa ve insan haklarına yaşamını adamış; Leyla Güven, Ayşe Gökkan’ın tutuklanması da bu korkunun dışa yansımasıdır. İşçiler, emekçiler, kadınlar, öğrenciler, bütün ezilenler hep beraber bu iktidarı, kaybetmeyle yüzleştirecektir. Ancak o zamana kadar mücadele safları sıkı sıkıya korunmalı, her alanda mücadele bir adım daha öne atılmalıdır. Özellikle kadın kırımının doruğa ulaştığı bu dönemde kadın mücadelesi hiç olmadığı kadar sahiplenilmeli, ileriye taşınmalıdır. Binlerce yıldır teslim alınamayan kadın iradesine olan inancımız, mücadelemiz de bize en büyük güç olmaktadır.
Kadınlar yaratılmak istenen korkuya geçit vermeyecektir. Leyla’nın Ayşe’nin hiçbir yere gitmediği gibi kadınlar da binlerce yıllık mücadele geleneklerinden vazgeçip hiçbir yere gitmeyecektir. Kadın kırımına karşı yaşamı, tecrite karşı özgürlüğü savunacağız. 

Açıklamanın ardından zılgıtlar ve yoğun polis eşliğinde Ofis PTT Şubesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, tutuklu kadınlara dayanışma mektubu gönderdi.

ŞIRNAK'TA KADIN MAHPUSLARA 8 MART KARTI

Şırnak ve ilçelerinde de 8 Mart etkinlikleri kapsamında, TJA ve HDP Kadın Meclisi'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Şırnak merkez, Cizre, İdil, Silopi, Uludere ve Beytüşşebap cezaevlerindeki kadın mahpuslara 8 Mart kartları gönderdi. (DUVAR)