Diyarbakır'da barınma sıkıntısı: AFAD çadırı bulamayan aileler, derme çatma çadırlarda geceliyor

Diyarbakır’da depremin 5. gününde çadır eksikliği devam ediyor. Diyarbakır’ın Koşuyolu Parkı’nda AFAD çadırları ile depremzedelerin kendi kurdukları derme çatma çadırlar yan yana duruyor.

Abone ol

Şirin Bayık-Ardıl Batmaz

DİYARBAKIR- Merkez üssü Maraş olan depremin yıkıma neden olduğu illerden biri olan Diyarbakır’da depremzedeler geceyi bulabildikleri düğün salonları, spor kompleksleri, okullar, kafeler ve kültür sanat merkezleri gibi alanlarda geçiriyor. Hasarlı olan veya olmayan binalara girmeye korkan vatandaşlar günlerdir sokakta. Depremin 5. gününde bazı vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak üzere gündüzleri çekinerek eve girebiliyor ancak geceleri dışarıda geçiriyorlar.
AFAD’ın Diyarbakır Newroz Parkı, Koşuyolu Parkı, Anıtpark ve Sümerpark’ta kurduğu çadırlarda yer bulamayan depremzedeler, çareyi kendi kurdukları çadırlarda buluyor. Öğlen saatlerinde uğradığımız Koşuyolu Parkı’nda AFAD’ın kurduğu çadırlar polis bariyerleriyle çevriliydi. Bariyerlerin gerisinde ise derme çatma çadırlarda kalan depremzedeler bulunuyordu. Diyarbakır’daki alanların hiçbirinde yer bulamadıklarını belirten depremzedeler, çareyi brandalardan, halılardan çadır yapmakta bulmuş.

‘UTANIYORUZ, KİMSEYE ‘BİZE BİR ŞEY GETİR’ DİYEMİYORUZ’

Koşuyolu Parkı’nın hemen girişinde Nusrettin Gezen, eşi ve 4 çocuğu ile karşılaşıyoruz. Çocuklar yardımseverlerin getirdiği yemekleri yaparken Nusrettin ise bulduğu çalı çırpıları yakmaya çalışıyordu. Depremin ardından yaşadıkları zorlukları sorduğumuz Nusrettin, “Evimizde çatlaklar var, içeri girmeye korkuyoruz. Daha önce başka bir yerdeydik. Şu anda buradayız” dedi.
Gezen’in eşi hamile ve çadırda ısınamadıklarını belirterek, "Çadırımız bomboş. Battaniye olursa, bir de çocuklarıma yiyecek olsa yeterlidir. Dün akşam soğuktan öldük neredeyse. Çocukları koynumuza aldık üşümesinler diye. İki tane battaniyemiz var. Dağıtılan yemek sırasına giriyoruz ama alabildiğimiz çok az ve yetmiyor. Çocuklarımız için kıyafet, ayakkabı lazım. Bu geceyi de burada geçireceğiz. Diğer yerlerde yer bulamadık maalesef. Her yer dolu. Utanıyoruz, kimseye ‘Bize bir şey getir’ diyemiyoruz. Ne yapalım, mecburen bu durumdayız" diye konuştu.



‘BİR KÖYE GİDECEĞİZ, HANGİ KÖY OLURSA FARK ETMEZ’

Nusrettin Gezen’in kendi imkanlarıyla yaptığı derme çatma çadırın hemen altında bir çadır daha bulunuyor. Suriyeli 6 kişilik bir ailenin kaldığı çadır, diğer çadırlar gibi ısınamıyor. 5 gündür burada kaldıklarını belirten kadın, "Başka yer olmadığı için mecburen buraya geldik. Soğukta oturuyoruz ama mecburuz. Ateş yakıyoruz dışarıda ısınmak için ama yeterli olmuyor. Sadece bir gün okula gittik ama orası da dolu olduğu için buraya gelmek zorunda kaldık. Eşyamızı toplayıp bir köye gideceğiz. Hangi köy olursa fark etmez. Evimiz hasar aldı, girmeye korkuyoruz” dedi.

‘SOĞUK HAVA ÇOCUKLAR İÇİN DAHA ZOR’

Koşuyolu Parkı’nda karşılaştığımız İbrahim Gezen de eşi ve 6 çocuğuyla birlikte depremin ilk anından itibaren düğün salonları, okullar ve diğer çadır alanlarını sık sık gezdiğini ancak yer bulamadıklarını söylüyor. En küçüğü 1 aylık olan çocuklarıyla birlikte her geceyi başka bir yerde geçirdiklerini belirten İbrahim, “Bizim için sorun yemek değil soğuk hava. Soğuk çocuklar için daha da zor. Eğer bize çadır düşerse oraya geçeceğiz. Ben eve girmeye korkmasam da çocuklar korkuyor. Haberlerde gördükleri yüzünden onlar da panik oluyor. Birazdan yine çıkıp kalacak yer bulmaya çalışacağım" ifadelerini kullandı.

‘AFAD BİZE ÇADIR YOK DEDİ’

Yine Koşuyolu Parkı’nda Suriyeli Ferit ile karşılaşıyoruz. Kendi yaptıkları küçücük çadırda üç aile birlikte kalıyorlar. Binaları eski ve tehlikeli olduğu için zorunlu ihtiyaçları olmadığı sürece eve girmiyorlar. Depremden beri burada kalıyorlar ve ısınma ihtiyaçlarını yaptıkları tüpten ısıtıcı ile gidermeye çalışıyorlar. 12 kişilik çadır, 360 liraya alınan ve sadece geceleri yakılan tüpü şimdiye kadar iki kere değiştirmişler. “Uyuyamıyoruz zaten. Yardımseverler bize malzeme getiriyor, AFAD getirmiyor. AFAD bize 'çadır yok' dedi. Yemek sırasına giriyoruz ama alabildiğimiz yemek yetmiyor. Nüfusumuz kalabalık, herkese yetecek kadar alamıyoruz. 7 çocuk var bu çadırda. Geceleri uzun ve soğuk. AFAD gelmedi buraya, partiler de gelmedi. Bir siz soruyorsunuz şimdi. Sadece bazı yardımseverler geliyor, bir şeye ihtiyacınız var mı diye soruyorlar. Onlara da evleri yıkılan insanlara yardım edin biz kendimize yetiyoruz diyorum” diye konuştu.
Ferit yardım tekliflerini daha zor durumda olanlara yönlendiriyor ancak bir çadıra daha ihtiyaçları olduğunu da gizleyemiyor. Öte yandan kadınlar özellikle bebek bezi ve ıslak mendile ihtiyaçları olduğunu söylediler.