Diyarbakır'da davullu zurnalı swing
Diyarbakır'da geçen hafta düzenlenen swing buluşmasında, Swing İstanbul ve Swing Amed bir araya geldi. On Gözlü Köprü'de davul ve zurna eşliğinde swing yapan dansçılar, deneyimlerini anlattı.
DUVAR - Swing İstanbul Dans Topluluğu'nun üyeleri eğitim ve bu dansa ilgiyi artırmak amacıyla geçen hafta sonu Diyarbakır'da buluştu. Bu etkinlikte iki aydır eğitim alan ve Swing Amed'i kuran 25 Diyarbakırlı genç de yer aldı.
Dansçılar, Diyarbakır'da Gazi ve Erdebil Köşkü, On Gözlü Köprü, tarihi surların Yedi kardeş ve Evlibeden Burçları, Diclekent ve Leman Kültür'de hem davul zurna hem de caz müziği eşliğinde dans etkinlikleri gerçekleştirdiler.
BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre Diyarbakır'da bu etkinliği düzenleyen Swing İstanbul'un kurucusu Hakan Durak, "Beş buçuk ay içinde 25 dansçıya ulaştık. Zaten burada diğer danslar var, bir halay var, şemame var, bu yüzden Diyarbakır'da bir yatkınlık var" diyor.
60'lı yıllarda Türkiye'de Swing danslarından biri olan Çarliston'un yaygın olduğunu hatırlatan Durak, Diyarbakır deneyimlerini ise şöyle anlatıyor:
"Hızlı ve akrobatlığı ile eğlenceli danslardan biridir. Bir süredir bu dansı Türkiye'de yaymak istiyoruz. Diyarbakır'da başlayalım dedik. Ama Sur olayları ile projemiz sekteye uğradı. 2017 Ekim ayında gelmeye başladık, iki üç haftada bir Nazlı arkadaşımla beraber gelip dans dersleri veriyoruz. İstanbul ve İzmir'den katılımcılarla Diyarbakır'ın bir çok yerinde dans ettik, büyük bir dans hafta sonu gerçekleştirdik, çok güzel geçti."
Bir diğer Swing eğitmeni Nazlı Ilgın Barutçu da sekiz yıldır profesyonel olarak swing ( Lindy Hop) dans eğitmenliği ve swing DJ'liği yapıyor. Onun da yolu iki yıl mühendislik yaptıktan sonra tesadüfen Swing ile kesişmiş:
"Ben daha önce dans etmemiştim, sporla uğraşıyordum ama hiçbir dans çeşidini denememiştim. Aslında bu yönüyle de çok güzel çünkü çok fazla kuralı veya kalıplı bir dans değil diğer danslarla kıyaslayabildiğim kadarıyla söylemek gerekirse biraz daha özgün doğaçlamaya çok açık. Aslında herkes aynı şeyi öğrense bile herkesin birbirinden çok farklı göründüğü bir dans. Çünkü kendinden çok şey katabiliyorsunuz. Belki o yüzden herkes dans edebilir diyoruz."
Etkinlikte 56'ncı yaşını kutlayan ve İstanbul'dan gelen Necla Münevveroğlu altı ay öncesine kadar kanser tedavisi gördüğünü belirtirken "Bu, insanı mutlu eden bir dans. Kanser tedavisinden sonra da çok iyi geldi. Şimdi, önce yapmam diye önüme koyduğum tüm engelleri kendim yıkıyorum" diyor.
Diyarbakır'da swinge yeni başlayan fizyoterapist Nilüfer Bozbıyık ise bu dansın bir yaşam tarzı olduğuna inanıyor ve "İçine girdiğiniz zaman zaten yaşamınıza dokunan bir dans. Sadece kursa geldiğiniz veya partilerde değil, gerçekten yaşamınıza dokunan sihirli bir dans" diyor.