Diyarbakır’da depremin dördüncü günü: Ses yok, umut var

Depremin dördüncü gününde AFAD yetkilisi, Diyarbakır’daki Sözel Apartmanı'nda ses alamadıklarını söyledi. Yakınları göçük altında olanlar ise umutla bekliyor.

Abone ol

Ardıl Batmaz

DİYARBAKIR- Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremde, Diyarbakır’daki 6 enkazda AFAD, UMKE, 112 Acil sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

11 bin 906 personelin çalıştığı kentte bugüne kadar 6 enkazdan en az 192 kişinin cesedine ulaşılırken, 130 kişi ise yaralı olarak kurtarıldı.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Sözel Apartmanı’nda teyzesi, eniştesi ve yeğenlerinin kurtarılmasını bekleyen Muhittin Ayhan, çalışmaların yavaş ilerlediğinden şikayetçi. Enkazda çalışan kişi sayısının az olduğunu belirten Ayhan, “Deprem bölgesiyiz, önceden hazırlıklı olmamız gerekiyordu. Gençlerimiz katılmak istiyor çalışmalara. İnsan gücü lazım, bize müsaade etsinler. Başımıza yetkili birini versinler bizi yönlendirsin biz de çalışalım” diyor.



Sözel Apartmanı’nın üstten 3 katı kepçeyle yıkıldı. Enkazdaki kişilerin bu yıkımdan etkileneceğine dair tepkilere yanıt veren AFAD yetkilisi, “Üst katlarda kimse kalmadı. Bu katları yok etmemiz lazım ki hızlanalım. Bu yıkım aşağıdakileri etkilemez. Bina üstten ve alttan kaymış. Odadan iniyoruz aşağıda oda olması lazım ama tuvalete çıkıyoruz. 5-6 noktadan kare şeklinde kuyu kazıp aşağılara indik. Ses almıyoruz. Cihazlı, köpekli aramalar yapıyoruz ama ses yok. Sivil halk bekleyecek, biri zarar görecekse biz olalım” dedi.

Yetkililerin ‘ses yok’ demesine rağmen umutlarını kesmeyen aileler Sözel Apartmanı’ndan gelecek müjdeli haberleri bekliyor.

Kentte yıkımın yaşandığı bir diğer nokta ise Diyar Galeria Alışveriş Merkezi oldu. Yoğun olarak özel harekat polislerinin enkaz çalışmalarına katıldığı yerde turkuaz basın kartı olmayan gazetecilerin alana girişine izin verilmiyor.


Depremin ilk gününden beri Diyarbakırlılar kentin çeşitli noktalarına kurulan AFAD ve Kızılay çadırlarında, kültür sanat merkezlerinde, spor komplekslerinde ve düğün salonlarında kalıyor. Çadırlarda kalan yurttaşlar temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını belirterek kendilerine ısıtıcı verilmediğini söylediler. Çadırlarda kalanlar yaktıkları kartonlarla ısınmaya çalışıyor.


Yağışların etkili olmasıyla çadır alanlarında ısınmanın ve temel ihtiyaçların yetersizliğine bir de çamur sorunu eklendi. Yetişkinler için eziyete dönen çamur, çocuklar için oyun alanı oldu.

Diyarbakırlılar bir yandan enkaz altında kalanlar için umutlu bekleyişlerini sürdürürken diğer yandan cenazelerini defnetmeye başladı. Yeniköy mezarlığında gün boyu kepçeler çalıştı, ağıtlar yükseldi.