Diyarbakır'da dört partiden 'Mehmethan Pasajı' ittifakı

HDP, CHP, DEVA ve Gelecek Partisi, Diyarbakır Sur'da kamulaştırıldıktan sonra yıkım kararı verilen Mehmethan Pasajı için ortak açıklama yaptı.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'daki siyasi parti temsilcileri, Sur ilçesinde kamulaştırma sonucu yıkım kararı verilen Mehmethan Pasajı esnafının yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla pasaj önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP, CHP, DEVA ve Gelecek Partisi Diyarbakır il başkanlıklarının temsilcileri ile HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel de katıldı. 

'BİNA KİME PEŞKEŞ ÇEKİLECEK?'

Pasajın 2017 yılında hiçbir gerekçe gösterilmeden kamulaştırıldığına dikkati çeken CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, binanın hiçbir projeye engel teşkil etmediğini vurguladı. Özel, yıkım kararı verilen pasaja ilişkin yetkililere şu soruları sordu: “Bu pasaj neden ve hangi gerekçeyle kamulaştırıldı?  Yıkılan pasajın yerine ne yapılacak? Hangi kamu yararı sağlanacak? Yoksa burası rant odaklı birilerine peşkeş mi çekilecek? Esnaf 28 aylık ecrimsel bedellerini ödemiş olmasına rağmen elektrik ve suyu kesilerek esnafın bir an önce pasajı boşaltmaya zorlanması, cezalandırılması neden?”

'ESNAF AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR'

Esnafın dükkânlarından zorla çıkarılarak açlığa mahkûm edilmek istendiğini belirten Özel, “Esnafın iş yerlerinin kendilerine satılmasını veya kiralanmasını talep ederken, yetkililer neden kulaklarını kapatıp duymazlıktan ve görmezlikten geliyor. Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan vazgeçip esnafla tekrar anlaşarak kalıcı çözüm bulmaları gerekmektedir. Sorun çözülene kadar esnafın yanında olduğumuzu belirterek, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” dedi.

ESNAF: AKIL TUTULMASI

Ardından pasaj esnafı adına konuşan Mesut Azizoğlu, pandeminin ağır seyrettiğine dikkat çekerek, gidecek yerlerinin olmadığını söyledi. Pasajın yıkılması halinde kamunun zarara uğratılacağını ve esnafın mağdur edileceğini vurgulayan Azizoğlu, yaşadıkları durumu akıl tutulması olarak yorumladı.

HDP Milletvekili Semra Güzel ise yıkım kararıyla, kentin dokusu ve hafızasının yok edilmek istendiğini belirtti. Pasajın şantiye olarak kullanılacağını yönelik duyumlar aldıklarını ifade eden Güzel, binanın iktidarın yandaşlarına peşkeş çekileceğini söyledi. Özellikle bu binanın yıkılması için yoğun mesai harcandığını kaydeden Güzel, esnafın yanında olduklarını, yıkım kararına karşı ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını ifade etti.

'PARA TARİHİ VE HAFIZAYI GERİ GETİRMİYOR'

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen de Türkiye'de uzun zamandır kamulaştırma kanunun, kamunun lehine değil aleyhine işlediğini vurguladı. Binanın yarım yüzyıllık bir bina olduğunu belirten Ülsen şöyle dedi: "Medeni, uygar ülkeler bu tür binaları yaşatmak için uğraşırken, biz bu binaları yıkmanın derdindeyiz. Neyin karşılığında bunu yapıyoruz? Paranın karşılığında bunu yapıyoruz. Ama para, tarihi ve hafızayı geri getirmiyor. Paranın bir geleceği yoktur. Paranın bir hafızası yoktur. Bugün kazanırsınız ama yarına hiçbir şey bırakmazsınız. Bizde diyoruz ki; yarına bir şeyler kalsın. Çocuklarımız buraya geldiği zaman yarım yüzyılı geçen bu binayla ilgili anlatılan hikayelerin öznesi olsunlar. Hemen sol tarafımızda yaşanan olayları daha dün gibi hatırlıyoruz. Bir sürü tarihi yapılarımız yok oldu. Şimdi birileri diyor ki; ‘burada her şey yasal mevzuata uygun bir şekilde yapıldı.’ Evet, yasal mevzuata uygun bir şekilde yapılmış olabilir ama her kanun her yasal düzenleme, haklı, hakkaniyetli, vicdanlı değildir. Burada da yapılan ne haklıdır ne de adalete uygundur.”  (MA)