Diyarbakır'da faaliyeti durdurulan derneklerden açıklama

Diyarbakır’da İçişleri Bakanlığı tarafından kapısı mühürlenen 15 derneğin temsilcileri ortak açıklama yaptı. Kararın protesto edildiği açıklamada, “Yeni örgütlü kurumları halkımızla birlikte gerekirse yeniden oluşturacağız” denildi.

Abone ol

DİYARBAKIR - İçişleri Bakanlığı’nın faaliyetini durdurduğu 370 dernek arasında yer alan, Diyarbakır’daki 15 derneğin temsilcileri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Sarmaşık Derneği adına konuşan Mehmet Şerif Camcı, faşizan uygulamalarla halkın çaresiz bırakılmak istendiğini dikkat çekerek, çalışmalarına devam etmek üzere yeni alternatifler oluşturacaklarını söyledi.

‘DERNEKLER SOLUK ALMA ALANLARIYDI’

Ortak basın metnini okuyan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYADER) Eşbaşkanı Ayşe Dicle, derneklerin Diyarbakır Valiliği tarafından toplum vicdanını ikna edebilecek hiçbir gerekçe gösterilmeden mühürlendiğini söyledi. Dicle’nin okuduğu ortak açıklamada, iktidarın muhalif gördüğü her oluşuma, yok etme amacıyla yaklaştığına ve tek adam rejimini tesis etmeye çalıştığı vurgulandı.

Derneklerin çalışma alanlarının da belirtildiği açıklamada, “Mühür vurduğunuz bu dernekler yüz binlerce insanı temsil etmekte ve toplumda ciddi karşılıkları bulunan kurumlardır. Bu kurumlar sosyal devlet iddiasındaki devlet ve kurumlarının ihmal ettiği, bilerek yapmadığı pek çok hizmeti, bireyin örgütlenme hakkını kullanarak büyük bir emekle oluşturduğu bu kurumlar üzerinden topluma ulaştırmakta ve hizmet sunmaktaydı. Yine bu kurumlar kadını, devlete ve erkeğe karşı koruyan, örgütleyen, köylerde, şehirlerde evleri başlarına yıkılanları örgütleyerek ayağa kaldıran, bir bütün olarak toplumun her tür baskıcı, despotik ve otoriter güce karşı örgütlenmesini sağlayan savunma mekanizmaları ve soluk alma alanlarıydı” denildi.

‘DİRENME HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ’

Direnme haklarını kullanacaklarını belirten Ayşe Dicle, “Bu mazlum ve mücadelesinde haklı halkı sizin insafınıza terk etmeyeceğiz. Her şeye yeniden başlar gibi bu kurumlarımızın çalışma alanlarına dair yeni örgütlü kurumları halkımızla birlikte gerekirse yeniden oluşturacağız. Kurumlarımızın kapatılmasını şiddetle protesto ediyor ve herkesin değerlerine, kurumlarına sahip çıkacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya katılan dernekler ise, MEYADER, Diyarbakır TUHAD-DER, TUHADFED, GÖÇ-DER, KURDÎ-DER, DİAY-DER, Rojava Derneği, Sarmaşık Derneği, Ekin Ceren Kadın Derneği, SELİS, KJA, MHD, KYD, Dicle Fırat Kültür Derneği ve ÖGC. (DUVAR)