Diyarbakır’da ‘geçinemiyoruz’ eylemi

Sendikalar Diyarbakır'da eylem yaptı. "Emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayacağız" denilen açıklamada talepler sıralandı.

Abone ol

DİYARBAKIR - Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) Diyarbakır 1 ve 2 No'lu Şubeleri, Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Sendikaya bağlı birçok üyenin katıldığı açıklamada, "Artık yeter! Geçinemiyoruz" pankartı açılırken, sık sık “Vergide adalet istiyoruz” ve “İnadına sendika inadına sendika” sloganları atıldı.

DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, gelinen süreçte işsizliğin, pahalılığın, zamların ve faturaların artık emekçilerin belini büktüğünü ifade ederek, "Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama biz geçinemiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

'İHALE ALAN MÜTEAHHİT DEĞİLİZ'

İktidarın, yaşanan ekonomik krize ilişkin yaptığı konuşmalarla adeta işçi ve emekçilerle dalga geçtiğinin altını çizen Eroğlu, "Ülkeyi yönetenler bizlere 'dövizden size ne' diyorlar. Aklımızla dalga geçmeyin. Biz TL kazanıyoruz, döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. TL değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Biz döviz geliri garantili ihaleleri alan 3-5 müteahhit değiliz" ifadelerini kullandı. 

Eroğlu, “Oysa paramız değer kaybettikçe bu ülke daha yoksul ve daha bağımlı hale geliyor. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücretinde Arnavutluk ile yarışıyor. ‘Türk Lirası değer kaybedince ücretler azalacak, rekabet gücümüz artacak, yabancı sermaye Türkiye'ye akacak’ diyorlar. Yabancı sermaye için, petrol prensleri ve kralları için ‘kelepir emek kelepir memleket’ diye tezgâh açanlara direneceğiz! TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgahını bozacağız! Bugün ülkemize, emeğimize sahip çıkmak yurtseverliğin gereğidir” dedi.

'YOKSULLUĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

“Kara kışı işçi bayramına çevireceğiz” diyen Eroğlu, taleplerini şöyle dile getirdi:

"• TL'nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.
• TL'nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.
• Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.
• İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.

Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına teslim olmayacağız.”(DUVAR)