Diyarbakır'da kayıp yakınları, Mehmet Sincar'ın faillerini sordu

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' eyleminde 1993'te katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar ile Metin Özdemir'in faillerini sordu. 

Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 760’ıncı haftasında Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

Bu hafta gerçekleşen eyleme, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) Milletvekili Mehmet Kamaç, Batman'da katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Eylemde, Batman'da 4 Eylül 1993’te uğradığı silahlı saldırıda katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar ile Metin Özdemir’in failleri soruldu. 

‘KAYBETTİKLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ’

Eylemde konuşan Cihan Sincar, Mehmet Sincar davasının 30 yıl sonra zamanaşımından düştüğünü hatırlattı. Sincar,  “Mehmet Sincar’ın katledilişinin üzerinden 30 yıl geçti. 30 yıldır da bu direniş devam ediyor. Zamanaşımı 2004’te AKP’nin katillerle oturmasının ardından çıkarıldı” ifadesini kullandı.

Zamanaşımının insanlık suçu olduğunu belirten Sincar, “Belki AKP döneminde yaşamını yitirmedi. Ama Mehmet Ağar gibilerle AKP oturdu. Biz de Kürdistan’da yaşamını yitirenlerin ailelerine söz veriyoruz. Kaybettiklerimizi asla unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.

'YAPILANLARIN HUKUKTA YERİ YOKTUR'

Eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise, Mehmet Sincar ve arkadaşlarının mücadelesini devam ettireceklerini söyledi.

“1990’lı yıllar Kürt gazeteciler ve siyasetçilerin öldürülmesine ve kaybettirilmesine dönük bir dönemdi" diyen Ceylan, "Mehmet Sincar da onlardan biriydi. Tekrar söylüyoruz. Yapılanlar cezasızlık politikasının bir parçasıdır. Yapılanların hukukta bir yeri yoktur. Failler ve katiller bulunup adalet karşısına çıkana kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

'GALATASARAY MEYDANI'NI HAK SAVUNUCULARINA AÇIN'

İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz da, Cumartesi Anneleri'nin eylemlerinin engellenmesine dikkati çekti. Yılmaz, şunları söyledi: “Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’ne açılması gerektiğini söylüyoruz. İşkenceye varan uygulamalarınız suçtur. Galatasaray Meydanı’nı hak savunucularına, kayıp yakınlarına açın! Cumartesi insanlarının hafıza mekânını kapatmaya yönelik bu uygulamaların hiçbir yasal alt yapısı yoktur."

Ercan Yılmaz, konuşmasının ardından Mehmet Sincar’ın hikâyesini okudu:

“Sincar, 1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den milletvekili seçilmiştir. Derneğimiz üyesi olan Sincar, dönemi itibariyle Meclis’te özellikle bölgedeki faili meçhul cinayetler, JİTEM, Hizbullah’ın gerçekleştirdiği katliam ve cinayetlere ve köy korucularının saldırılarına karşı aktif çalışmalarda bulunmuştur. Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın, Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç’ın ‘Faili meçhul’ bir şekilde katledilmesine dair incelemede bulunmak amacıyla gittiği Êlih’de (Batman), il örgütü yöneticileri olan Metin Özdemir ile birlikte 4 Eylül 1993 tarihinde Elma Sokak’ta uğradığı silahlı saldırıda katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.”

Açıklamaların ardından eyleme katılanlar oturma eylemi gerçekleştirdi. (DUVAR)