Diyarbakır’da Kürt Gazeteciler Günü kutlandı

Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte söz alan DFG Eş Başkanı Serdar Altan, gazetecilerin halkın gözü ve kulağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Diyarbakır Dicle Kültür ve Sanat Derneği'nde 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü için kutlama etkinliği düzenlendi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) düzenlediği etkinliğe HDP Basın ve Yayından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Atasoy, BDP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve kentte bulunan birçok gazeteci katıldı.

TEMEL: KÜRT BASINI SÜREKLİ İNKÂR POLİTİKASINA MARUZ KALDI

Etkinlikten önce 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü'ne ilişkin Gazete Duvar’a değerlendirmede bulunan HDP Basın ve Yayından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 124 yılda Kürt basının geldiği noktaya değinerek şunları söyledi: "124 yıl önce Kurdistan gazetesi yayına başladı ve Kürt yayıncılığı Kürtlerin genel siyasi durumuyla doğru orantılı gelişti. Varlık mücadelesi yürüten dört parçada ezilen, yok sayılan, inkâr edilen bir halkın gazetecileri de halkın maruz kaldığı politikalarla karşı karşıya kaldı. İnkâr ve yok sayma politikası nasıl gelişiyorsa aslında Kürtçe gazetecilik de bu politikalardan payını aldı. Kürtçe gazeteciliğin trajedisi ve yolculuğu Kürt halkının trajedi ve yolculuğuna benziyor. Zaten o yüzden Kürt basını yayın hayatına sürgünde başladı. Kürtlerin ulusal birliği olmadığı için yayın organlarında da bir bütünlük sağlanamadı."

HDP Basın ve Yayından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel


ALTAN: KÜRT GAZETECİLER İYİ GAZETECİLİK YAPIYOR

Etkinlik, Kürt gazeteciliğinin 124 yılını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. Gösterimin ardından hayatını kaybeden gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

İlk olarak söz alan DFG Eş Başkanı Serdar Altan, "Bugün bizim için oldukça önemli bir gün ve mutluyuz. Kurdistan gazetesinin yayımlanmasının üzerinde 124 yıl geçti ve bu gazete Kürt gazeteciliği için bir gelenek inşa etti. Bugün Kürt gazeteciler dünyada iyi gazetecilik, yayıncılık yapıyor. Halkının sesi ve kulağı olarak önemli bir rol oynuyor. Kendisini hakikate adamış gazetecileri kutluyorum. Hakikatler karanlıkta kalmamalı" dedi.

‘BEDELLER ÖDENMEMİŞ OLSA BU NOKTADA OLMAZDIK'

HDP'li Tayip Temel ise konuşmasında şunları söyledi: "Kürt gazeteciler sadece kalemi ve emeğiyle değil, kanıyla bugüne geldi. Bugün biliyoruz ki Kürdistan üzerinde büyük baskılar var, Kürtlerin varlığı ve gazetecilerinin yaşadığı sorunlar var. Eğer Kürt gazeteciler bu uğurda mücadele etmemiş olsa ve bedeller ödememiş olsa bu noktada olmazdık. İlla Kürtçe yayın yapılacak demiyoruz çünkü mesele yayının Kürtçe olması değil, aklın ruhun Kürt olmasıdır. Hakikat yolculuğunuzu kutluyorum."

Berivan Kayı


‘BUGÜN KÜRT GAZETECİLER DİRENİYOR'

Son olarak söz alan Xebûn Gazetesi Editörü Berivan Kayı ise, "Özelikle son 50 yıl Kürt yayını için çok önemli. Bu yolculukta çok önemli mücadele verildi. Eril dil zihniyeti karşısında Kürt kadın gazeteciler direniyor. Biz kadın gazeteciler olarak bundan sonra da direneceğiz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlik müzik dinletisi ve çekilen halaylarla son buldu.