Diyarbakır’da Şiddetle Mücadele Ağı kuruldu

Diyarbakır'da STK, sendika ve meslek örgütlerinden kurumlar bir araya gelerek Şiddet Mücadele Ağı kuruluşunu deklare etti.

Abone ol

DİYARBAKIR - Kadına yönelik şiddet ve hak ihlalleri alanında çalışma yürüten STK, sendika ve meslek örgütlerinden kurumlar, bir süredir çalışmasını yürüttükleri Diyarbakır ili genelinde kadına yönelik şiddetle mücadele ağının kuruluşunu deklare etti. Şiddetle Mücadele Ağı için bu ağ içerisinde yer alan her bir kurumun şiddetle mücadeledeki çalışma rolüne göre organize olmasını ve kurumlar arası koordinasyonla sonuca ulaşmayı ve daha etkin bir mücadeleyi güçlü bir şekilde yürütmek için oluşturulduğu ifade edildi. Bu koordinasyon sayesinde gelen her başvuru için ihtiyaca cevap olmak adına kolektif bir hareket alanı yaratmak ve ivedilikle müdahil olarak çözüm arayışında bütünlüklü bir tablo ortaya çıkarmak hedefleniyor. Açıklamada, “Şiddet Mücadele Ağı olarak kadına yönelik şiddet başvurularını ortak veri tabanında buluşturarak aylık ve yıllık veri tabanı ile şehrin şiddet günlüğünü tutmak ve bu sayede şiddete ilişkin bir hafıza ve görünürlükle kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin yöntemler sunabilme kaygısı taşımaktayız” denildi.

Açıklamada, “Şiddetle mücadele ağı olarak kadının insan haklarını ihlal eden, toplumsal cinsiyet ayrımına yol açan, kadına yönelik her türlü şiddete ilişkin birlikte mücadele edeceğimizi ifade ederek iş bu protokole bağlılığımızı basına ve kamuoyuna şiddetsiz bir toplum dileğiyle paylaşıyoruz” ifadeleri yer aldı.

PROTOKOLE İMZA ATAN KURUMLAR

Şiddetle Mücadele Ağı İşbirliği Protokolü içinde 3 madde bulunuyor ve protokolü imzalayan kurumlar bu esaslar üzerinden çalışmayı kabul ediyor.

Madde 1: Bileşenler, herhangi bir ayrım gözetmeksizin Diyarbakır ili içinde kadına yönelik her türden şiddetle mücadele etmek amacıyla bir araya gelir.

Madde 2: Bileşenler ortak amaç doğrultusunda birlikte hareket etme ve dayanışma, ortak veri tabanı ve hafıza oluşturma hususlarında birbirlerine karşılıklı taahhütte bulunur.

Madde 3: Ortak amaç doğrultusunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı adı altında bir araya gelen bileşenlerin imzaladığı işbu protokol ve maddeleri ihtiyaç halinde de değiştirilip geliştirilebilir.

İşbirliği protokolü imzalayan ve birlikte çalışma sözü veren kurumlar ise şöyle:

Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi, İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, Diyarbakır Tabipler Odası Kadın Komisyonu, Eğitimsen Diyarbakır Şubesi, Ses Diyarbakır Şubesi, Mezopotamya Psikologları İnisiyatifi-Diyarbakır, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Diyarbakır Şubesi. (DUVAR)