Diyarbakır’dan Hakkari’ye destek: Ankara duysun, kayyımlar geldikleri gibi gidecek

Hakkâri Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınıp yerine kayyım atanması Diyarbakır'da protesto edildi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Hakkari’nin DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, yürütülen bir soruşturma kapsamında Van'da gözaltına alındı. Ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Akış'ın yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atandı.

Kayyım atamasının ardından Diyarbakır’da DEM Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve TJA tarafından yapılan çağrı ile Ceylan AVM önünde basın açıklaması yapılmak istendi. Açıklamaya DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ve Bedran Öztürk, Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, DEM Parti Diyarbakır il eş başkanları Pınar Sakık ve Abbas Şahin de katıldı.

Toplanan kitle polis tarafından abluka altına alındı. Basın mensupları ablukanın dışına alınırken kalkanlar ile görüntü almaları engellendi. Abluka içinde kalan kitle "Hakkari halkı yalnız değildir", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Gün gelecek devran dönecek, AKP Kürt halkına hesap verecek", "Kürt halkı uyuma, iradene sahip çık" sloganları attı.

Abluka içindeki halkla polis arasında çıkan arbede milletvekilleri tarafından engellendi. DEM Parti ve kolluk arasında yapılan görüşmelerin ardından basın açıklaması yapıldı.

‘CUMHUR İTTİFAKI HALKIMIZIN KAZANIMLARINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR’

DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, "22 yıldır bu ülkeyi faşist bir yönetimle yönetmeye çalışan AKP son 8 yıldır da MHP'yle birlikte kurduğu Cumhur İttifakı'yla halkımızın kazanımlarını yok etmek için her yolu deniyor. Cumhur İttifakı'nın devletin bütün olanaklarını kullanarak girdiği 31 Mart yerel seçimlerinde yenilgiye uğramasının intikamını almak ve devletleşen sistemini topluma yaygınlaştırmak için önce Hakkâri Belediye Eşbaşkanımızı gözaltına aldı" diye konuştu.

Gözaltının ardından kayyım atandığını belirten Şahin, şöyle devam etti: "Bizler biliyoruz ki halkımız ayakta kalmasaydı, önce Van'da kayyım uygulamasına devam edeceklerdi. Halkların ortak mücadelesiyle geri alım attılar. Sizin her türlü hilelerinize karşı diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Bu tarihsel bir gelenektir, bizim onurumuzdur. Kayyımlarınıza asla ve asla geçit vermeyeceğiz. Bizler var oldukça, bu siyaset var oldukça bu coğrafyada kayyım sistemi olmayacak. Buradan Ankara şunu duysun, kayyımlar geldikleri gibi gidecekler."

'SANDIKTAN NE ÇIKTIYSA HALKIN İRADESİ ODUR'

Şahin ardından konuşan Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, "Bu kanunsuz ve hukuksuz uygulamayı biz ve halkımız kabul etmiyoruz. Dün Van’da kabul etmedik bugün de Hakkâri’de kabul etmeyeceğiz. Sandıkta ne çıktıysa halkın iradesi odur. Hakkâri halkı özgür bir şekilde kendini yönetecek partiyi seçti" dedi.

'VİCDANI OLAN HERKESİ KAYYIMLARIN KARŞINDA DURMAYA DAVET EDİYORUZ’

31 Mart yerel seçimlerinde devletin tüm imkân, hile ve tehditlerine rağmen Kürt halkının faşizmi ve talancı zihniyeti bir şekilde reddettiğini belirten Diyarbakır İl Eşbaşkanı Pınar Sakık ise şöyle konuştu: "Kayyım atamalarının hukuki izahatı olmadığının altını çizen Sakık, "Bunu en başta AKP-MHP şer ittifakı biliyor. Nitekim bir önceki kayyım atamalarında çetelerle kol kola gezen 'suçişleri' bakanı bizzat kendisi kayyım atamaları talimatını Erdoğan’dan aldığını açık beyan etti. Bizler çok iyi biliyoruz ki bu faşizm yüzyıllık devlet aklının devamıdır. Şark Islahat Planı gizli bir Kürt Anayasasıyken şu anda da bu karanlık ve utanç dolu geçmişlerinden beslenmektedirler. İlk maddesinde geçen Kürd’ün seçilmişlerini, kimliğini doğrudan hedef alan 100 yıllık utanç, toplumun ihtiyacı olan şeyin ‘yumuşama’ değil ‘yüzleşme’ olduğunu bir defa daha göstermektedir" dedi.

"Van’da, Hilvan’da sahip çıktığımız irademize Hakkari’de de sahip çıkacağız" diyen Sakık, demokrasiden yana tüm kişi ve kurumları, kayyımları kabul etmemeye, her yerde bunu ifşa etmeye ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet ederek basın açıklamasını sonlandırdı.

MERKEZ İLÇE BELEDİYELERİNE 'GASPA İZİN VERMEYECEĞİZ' PANKARTI ASILDI

Bu arada Diyarbakır'ın merkez ilçe belediyelerine Kürtçe ve Türkçe "Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz" pankartları asıldı.

'KAYYIMA GEÇİT VERMEYEYECEĞİZ'

Amed Emek ve Demokrasi Platformu de kayyım kararını protesto etti. Platform bileşenleri adına açıklama yapan Eğitim Sen Amed 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay "İktidar geçmiş iki dönemde olduğu gibi bir kez daha siyasallaşmış yargı eliyle hukuki olmayan gerekçeler öne sürerek seçimleri anlamsızlaştırıp araçsallaştırarak anayasal suç işlemektedir. Seçilenlerin yerine kayyum atamanın olağan hale getirildiği bir rejim inşa edilmek ve bu durum normalleştirilmek istenmektedir. 

Hakkâri halkının iradesini, hak ve özgürlüklerini savunmaya ve dayanışma içinde olmaya, bu antidemokratik zihniyete karşı, kutuplaştırma ve düşmanlaştırma çabalarını aşarak, demokratik bir ülkeyi inşa etme mücadelemizi demokrasiden yana olan tüm kesimlerle yan yana gelerek sürdürmeye devam edeceğiz. Kayyıma geçit vermeyeceğiz" diye konuştu.